close
България

В РБ „Сава Доброплодни” – Сливен стартира детска творческа работилница „Лято в библиотеката – 2024”

bibliotekasn1

Лятната ваканция е времето, което всички деца чакат с нетърпение. За децата ваканцията е време за игри и забавления, за творчески експерименти, за срещи с нови приятели, за приключения и приятни изживявания. Но и време, в което те обичат да четат, да се срещат с чудния и магичен приказен свят. Когато четат, безграничната детска фантазия ги пренася в миналото и в бъдещето, в различни кътчета по света, в неизследвани космически пространства, в нови неподозирани простори на общуване… Децата обагрят със собствени чувства и значения фантазния свят от прочетеното, те съпреживяват живота на героите от книгите и стават  неизмерно по-смели, отзивчиви и добри.

За да направи ваканцията на малките си читатели весела, забавна и неповторима,  за двадесет и шеста година Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен организира творческа работилница „Лято в библиотеката”. По традиция лятната работилница се провежда през месец юли, всеки работен ден от 9:00 до 12:00ч. Тази година инициативата ще стартира на 1 юли и ще продължи до 30 юли 2024г. включително. В нея могат да се включат деца на възраст от 7 до 10г– читатели на библиотеката.

В рамките на програмата, всеки ден от 9.00 до 10.30 ч., ще се провежда забавен „час по четене”, в който ще се четат откъси от книги на популярни и обичани български и чужди детски автори, а от 10.30 ч. до 12.00 ч., децата могат да се включат в тематично занимание по избор.

В организираните тематични занимания, чрез интересни презентации, разкази, беседи, прожекции на филми, образователни игри, децата ще научат любопитни факти за историята на библиотеките и богатствата, които те крият; ще проследят възникването и развитието на българската азбука; ще се запознаят с историята на книгоиздаването – от глинените плочки и папирусите до печатната книга; ще се впуснат във вълнуващи пътешествия в Космоса и в подводния свят; ще научат повече за чудесата на света, за растителния и животинския свят, за природните забележителности на Сливен и околностите, за модата, приятелството и др. И тази година не са пропуснати любопитни за децата теми като: „Вълшебства, вълшебства. Мога и сам да стана вълшебник”, „В света на динозаврите“, „Рицарите – герои на честта и благородството”, „Всички пирати на борда”, „Какво знаем за птиците?”, „Пътешествие в подводния свят“, „Да полетим в Космоса – пътешествие из космическите пространства” „Историята на оригами”, „Ура, имам рожден ден!“, забавната образователна игра „И аз искам да напиша писмо”, поредица прожекции „Моят любим анимационен герой“  и др.

Включени са и занимания за запознаване с театралното изкуство, с кукления театър и изработването на театрални кукли, с професията на актьора и режисьора. Децата, с помощта на майстор на кукли, сами ще изработят кукли петрушки и ще участват с тях в театрално представление.

Участниците в „Лято в библиотеката“  ще се запознаят и с историята на танца, видовете танци и ще участват в „училище по балет“ под ръководството на балетист. С помощта на хореограф ще се запознаят и с магията на българското хоро и ще се научат да танцуват народни танци.

В предвидените в програмата практически занимания децата ще рисуват, апликират, моделират; ще създават литературни текстове, ще усвоят и редица практически умения за изработване на оригами, маски, амулети, книгоразделители, картички, илюстрации и др.

Вълнуващ момент за участниците в детската работилница ще бъдат и организираните срещи със съвременни български детски писатели – приятели на библиотеката и на Националния фестивал на детската книга и двудневен уъркшоп „В света на илюстрацията“, с модератор художничката Ралица Мануилова.

По традиция лятната творческа работилница ще приключи със специално тържество, на което ще бъде представен спектакъл по приказки на Андерсен, Братя Грим и Шарл Перо, с актьори – децата участници в „Лято в библиотеката – 2024“.