close
България

В Русе измериха рекордните 43,3 градуса

jega-lqto-vreme-termometyr

С около 30 % повече от нормалните за деня сигнали са регистрирани в Спешна помощ в Русе, като те са свързани с жегата. Сигналите са за припаднали и за колабирали от горещините хора – както възрастни, така и млади. Екипите са реагирали и на такива, получили хипертонични кризи.

От хидрометеорологичната станция в крайдунавския град съобщиха, че малко след 15.00 часа днес е измерена максимална температура от 43,3 градуса на сянка, което е рекорд за тази дата.

Досега най-горещо на 1 юли е било през 1963 г., когато термометрите са отчели 37,2 градуса. До 18.00 часа има вероятност температурата да се повиши още и да мине абсолютния максимум за месеца от 44 градуса, регистриран на 26 юли 2000 година.

Рекордните за последните няколко лета 41 градуса на сянка са измерени днес в 14.20 часа в Севлиево. Това съобщи метеорологът Иванка Иванова. По думите ѝ толкова висока температура не е била измервана от 2012 година, когато на 6 август са били отбелязани 41,7 градуса, цитира Кросс.Севлиево се намира в котловина, в която въздушните маси се задържат, обясни Иванова. Това определя температурните рекорди, които се отбелязват тук и през лятото, и през зимата. Най-високата температура, рекордна и за страната, е била измерена в Севлиево на 24 юли 2007 година – 44, 8 градуса, а най-ниската – минус 34 градуса, е била отбелязана през февруари 2005 година.

Високи са били температурите в Сандански, където термометрите са показвали 41 градуса, както и в Плевен, Ловеч и Свищов, където са измерени 40 градуса. 39 градуса са измерени в Хасково, Кюстендил, Силистра, Кнежа и Лом, а в Кърджали, Гоце Делчев и Сливен температурата е била 38 градуса. В София са измерени 37,4 градуса. От НИМХ обясниха, че е обичайно времето в началото на юли да бъде горещо, но поясниха, че някои от измерените температури са малко над нормата.

До този момент в София са регистрирани 5 смъртни случая вследствие на високите температури, съобщава Фокус. Общо сигналите за хора с влошено здравословно състояние заради летните горещини са около 180, 18 от които са за колабирали хора. Сред тях има деца между 13 и 17 години, 30-40-годишни и възрастни хора. Постъпили са и множество повиквания за сърдечно-съдови проблеми.