close
Свят

В САЩ пристъпиха към плана на Тръмп за депортация на нелегални имигранти

usa

Департаментът за вътрешна сигурност на САЩ издаде голям пакет от разпоредби с цел прилагане на плана на президента Доналд Тръмп за увеличаване правомощията на имиграционните власти, съобщава USA Today.

Според американската медия с новите мерки мнозинството от 11 милиона нелегални имигранти е изправено пред риск от депортация.

Меморандумите инструктират всички агенти, включително митническите, граничните и имиграционните да установяват самоличността, да задържат и бързо да депортират всеки нелегален имигрант, на който се натъкнат.

В документите се изисква хванатите да влизат в САЩ нелегално имигранти да бъдат поставяни в центрове за задържане, докато случаите им бъдат разрешени; също така да се увеличат възможностите на местната полиция да помага на имиграционните власти; призив за наемане на повече от 10 000 имиграционни агенти и да се разреши планиране за започване изграждането на стена по границата с Мексико.

Приоритет ще бъдат нелегалните мигранти, които са осъдени за престъпления в САЩ. Но също се отбелязва ясно, че агентите могат да арестуват и да пристъпват към депортиране на всеки нелегален имигрант, който са заловили.

Служителите на департамента ще имат пълната власт да арестуват чужденци, които според агентите са нарушили имиграционните закони на страната, се отбелязва в единия от меморандумите.

Представител на департамента разкри, че ще продължи спазването на разпоредба на бившия президент на САЩ Барак Обама от 2012 година за защита на нелегални имигранти, докарани в държавата като деца, ако правилата на програмата се спазват от тези имигранти. Повече от 750 хиляди имигранти са защитени според тази програма.

Ведомството също е издало нареждане за детайлен план да не се допускат задържани мигранти по южната граница да навлизат във вътрешността на САЩ. Те ще трябва да бъдат задържани в имиграционни центрове, докато се разрешат случаите им.

В момента много мигранти без официални документи за пребиваване в САЩ могат свободно да се движат в страната под надзора на имиграционни агенти, но трябва да се явяват на изслушвания в съда. В меморандумите се изисква да се прекрати тази практика, позната като „хващаш и освобождаваш“, чрез изграждането на повече центрове за задържане по югозападната граница, където да могат да бъдат вкарвани нелегалните имигранти.

Новите директиви позволяват на митническите агенти директно да връщат мигранти в Мексико, без значение дали са мексиканци или не. При предишни администрации хората от Мексико и Канада можеха да бъдат депортирани директно по родните им страни.

В меморандумите не се споменава идеята за използване на войници от Националната гвардия по южната граница, както няколко медии съобщиха миналата седмица, което беше отхвърлено от Белия дом. /news.bg