close
България

В Сливен днес ще се състои годишната среща на старите местни родове

vyzrojdenska-hadji-dimityr-kytsha

В Сливен днес ще се състои годишната среща на старите сливенски родове, съобщиха организаторите от дружеството „Мати Болгария“ и Женското дружество „Майчина длъжност“.

Представителите на старите родове от Сливен си дават среща ежегодно в Деня на Независимостта – 22 септември, вече 21 години. Тази вечер ще бъде премиерата на сборника „Сливенци“ с история на родовете, каза за БТА съставителят и редактор на сборника – журналистът Щилияна Василева.

В него ще бъдат представени сливенските фамилии, които са над двеста, сливенският бит, песни, игри и традиции. Сюжетите са написани от потомци на тези фамилии, които, според Василева, много тачат родовата си памет, като издирват и пазят историята на своите родове. Сред по-известните сливенски родове са тези на Добри Желязков-Фабрикаджията, Чинтуловият род, родът на Хаджи Димитър, фабрикантските фамилии като Саръиванови, Калови, Недеви и др.

Организаторите възнамеряват да издадат и втори том на сборника с материали за конкретни личности, дали много за духовното и икономическото въздигане на Сливен. / БТА