close
България

„Галъп“: Армията се ползва с все по-голямо доверие

bylgarski-voenni-voinici

Повишаване на авторитета на армията в българското общество. За тази тенденция съобщават от „Галъп интернешънъл“. Проучването им е част от обобщение за 2017 година и е независимото от външно финансиране.

Данните сочат още, че доверието в полицията затвърждава известна положителна инерция през 2017 г. Преди две години то беше на нива около 30%, а сега е 46%. За последните две години недоверието спадна – от стойности, близки под 60%, преди две години, до стойности от 44% – сега.

Армията е една от малкото институции, при която стойности на доверие и недоверие се движат в годините на сходни нива. Това като цяло е рядкост при институциите в страната, защото обикновено негативните оценки решително преобладават, посочват от „Галъп”.

Вероятно този допълнителен моментен ръст в 2017 г. е обществена инерция около встъпването в длъжност на президента Румен Радев – доскорошен генерал от военновъздушните сили. Традиционно високите нива на доверие в армията се дължат най-вече на нейната непартийност, категорични са анализаторите.

Доверието във военния министър Красимир Каракачанов в последните две години премина от обичайните си до този момент нива от около 10, понякога до 15%, за да достигне трайно на равнища от 20 – 25%, които задържа и в хода на 2017 г. Това прави Каракачанов един от сравнително одобряваните участници в политическия процес.

Доверие в полицията

Доверието в полицията затвърди известна положителна инерция през 2017 г. Идните месеци ще покажат дали става дума за трайна тенденция или пък за конюнктурен ефект, който се дължи на усещането за стабилизация на властта, съобщават от „Галъп”.

Последният осезаем пик в доверието към полицията беше по времето на първия мандат на ГЕРБ.

Доверието във вътрешния министър Валентин Радев през тази година се утвърждава до равнища на положителни оценки от над една десета от пълнолетното население. Все още обаче близо 40% не са запознати с личността на Валентин Радев – това е закономерно на този етап. /bTV