close
България

Галя Георгиева: Изявата на децата е приоритет за нас

57154648_311409512848157_3845792447883902976_n

Десет индивидуални награди в различни категории, колективни награди в  две възрастови групи, специална награда на журито и гран при ще  бъдат  връчени на победителите във втория Национален детско – юношески  театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен /12 – 14 април/.

Това съобщи Галя Георгиева, секретар на НЧ „Зора 1860“, организатор на  фестивала.  Всички деца ще получат грамоти за участие, книги и сувенири  с логото на Община Сливен.

Средствата са осигурени от лични дарения на  председателя на Общинския съвет Димитър Митев – патрон на събитието,  общински съветници и местните фирми „Аватари Секюрити“ и „Шаклиян“. Над 20 трупи от цялата страна са заявили първоначално участие във  фестивала, но след прецизна селекция  са допуснати 14 спектакъла, поясни  още Георгиева. Прави впечатление разнообразието от избора на автори и  подходът към техния театрален прочит, акцентира още тя. Шест са  театралните трупи от Сливен и региона, които ще участват тази година.

Председател на журито за втора година ще бъде Златко Гулеков,  дългогодишен директор на Сливенския драматичен театър,  Георгиос  Филаделфефс – оперен певец и пианист,  и за първа година Илиян Урумов –  художник и сценограф.

„Отколешна наша мечта е в Сливен да има такъв фестивал. Знаете, че в  читалище „Зора“ детски театър съществува доста години, той е с традиции.

Създаден беше от Николай Априлов, сега се ръководи от Ивайло Гандев,  актьор в сливенския театър. Тази година, за наша радост,  участват  повече деца, разделени са в две възрастови групи – до 14 години и от 14  до 19 години, т. е. има деца от 4 – ти клас до абитуриенти.

В града ни  пристигнат 160 гости, за нас като организатори е важно всички да се чувстват добре, да останат доволни, да разгледат Сливен, да опознаят забележителностите на нашия град и това да остане у тях прекрасен спомен. Подготвили сме културна програма, помислили сме и за забавлението на децата – организираме детска дискотека, където всички да се съберат и да си общуват за фестивала. Съставихме така програмата, че всяка трупа да има възможност да гледа останалите и да си „сверяват часовниците“. Сред участниците има групи с по седем национални награди, за някои спектакли пък самите деца са автори на музиката, което е показател за нивото на нашите млади театрали“, заяви още Галя Георгиева.

Тя подчерта като радостен факт участието във фестивала на театрални групи от различни читалища, в т.ч. и от малки селца, където явно „нещо се случва, децата са ентусиазирани, а режисьор на една от трупите е ученик от Сливен“. Като предизвикателство за читалището домакин  – „Зора“, тя определи спектакъла „Бременските музиканти“ по приказката на Братя Грим, като премиерата беше преди два дни.

Членовете на журито ще се срещнат с всички ръководители. Целта на работните срещи в рамките на фестивала е  професионалистите да подпомогнат режисьорите – любители в по-нататъшната им  работа в областта на ученическия театър и работата с децата.

Изявата на децата е приоритет за нас, коментира още Галя Георгиева. В добро сътрудничество с Общинския съвет  в Сливен организаторите са успели да осигурят всички награди и парични поощрения. Това е добро начало на второто издание на „Сцена под Сините камъни“, дай, Боже, да има още много напред и да  се обогатява, а и да расте интересът към това събитие, пожела Галя Георгиева.

Официалното откриване на фестивала е довечера в 18 ч., зала „Зора“

ВХОД СВОБОДЕН за всички представления обявиха организаторите.