close
България

ГЕРБ спря безплатното саниране

sanirane

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова спря Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Причината е в „процедурите по приемането на държавния бюджет за 2017 г., обстоятелството, че правителството е в оставка и не може да гарантира приемственост на политиката, както и поради достигането на разполагаемия към момента финансов ресурс от 1 млрд. лв.“, съобщи регионалното министерство в понеделник.

Кметовете вече са уведомени да преустановят сключването на нови договори и обявяването на нови обществени поръчки от 22 ноември 2016 г. до осигуряването на средства по програмата. Решение за това трябва да вземат следващите управляващи.

Финансирането за сключените досега договори е обезпечено и те ще продължат да бъдат изпълнявани, се казва в съобщението на ведомството.

До момента са подписани 2019 договора за финансиране с Българската банка за развитие (ББР), сочи регистърът на финансовата институция.

 Заведените искания за финансиране в ББР обаче са 3451. Това означава, че за 1432 блока към момента няма осигурено финансиране и те трябва да разчитат на следващия кабинет да вземе решение за продължаване на „безплатната“ програма.

По време на двата тура на президентските избори Павлова обяви, че за следващата година е предвиден още 1 млрд.лв. за програмата за саниране, които са заложени проекта на бюджет за 2017 г.

Нещо повече, Павлова заяви, че „ще настоява тя да се реализира, да продължи напред в годините, защото е важна за хората“.

Преди нея обаче заместникът й Николай Нанков, отново по време на предизборна обиколка, обяви, че програмата за саниране спира, ако председателят на парламента Цецка Цачева не спечели президентските избори.

До момента БСП и ДПС не са обявили позицията си дали ще продължат програмата на ГЕРБ за „безплатно“ саниране на частни жилища с държавни пари. Преди старта й обаче, те плашеха хората, че жилищата им ще бъдат национализирани, а данъците – вдигнати, след обновлението. Това, разбира се, не се случи, но насади негативно отношение на част от хората и много блокове не успяват да съберат необходимото съгласие за кандидатстване за санирането.

Реално през тази година са обновени около стотина жилищни сгради в цялата страна. Най-много блокове бяха реновирани в Благоевград.

Правителството на Бойко Борисов в оставка все още не е превело и на държавната Банка за развитие предвидения един милиард лева за подписаните 2019 договора. Очакванията са това да се случи до края на годината. /mediapool.bg