close
България

Гигантски маски от „Кукерландия“ гостуват в Бургас

kukeri (3)

Най-колоритните кукерски маски идват в Бургас, за да представят голямото многообразие на един от древните обичаи по нашите земи. Маските са част от пътуващата изложба, която предшества 20-то издание на маскарадния фестивал „Кукерландия“ в Ямбол. Експозицията ще бъде разположена на пл. „Тройката“ от 20 до 25 февруари.

Осемте артистичните инсталации представят в стилизиран вид характерни за региона на Ямбол кукерски маски и са сред най-обичаните атракции на „Кукерландия“. Те са само представителна извадка от общо 20-те подобни съоръжения, оформящи Алеята на маските по време на фестивала. Тази година се подготвя нова, гигантска маска, с почти 6 метра височина и над 3 метра ширина в основата. За прототип на юбилейната инсталация служи кукерчето – емблема на фестивала.

Ямболската „Кукерландия“ е първият в страната ежегоден фестивал на маскарадните игри, провеждан без прекъсване от 2000 г. насам. Тазгодишното му издание ще бъде в дните от 28 февруари до 3 март. За участие са регистрирани близо 90 маскарадни групи от цяла България, а също и гостуващи състави от чужбина. Състезателното дефиле очаква своята многохилядна публика на 2 и 3 март (събота и неделя) в градския парк на Ямбол, превърнат в „Кукерград“.