close
България

Главчев призна: Не вярвам мажоритарния вот да мине

glavchev

По-скоро съм песимист за приемането на промените в изборната система, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев в Батак.

„Аз съм откровен човек, и тъй като всички политически сили са заявили позициите си относно промените в изборното законодателство, чисто аритметично, не биха могли да бъдат приети. Но всеки народен представител има свободата да решава според собствената си съвест“, добави той.

Главчев посочи, че още преди да стане председател на парламента той и колегите му от ГЕРБ са били твърдо убедени, че политиците трябва да се съобразят с волята на суверена – българските гласоподаватели. Имаме резултати от референдум, на който два и половина милиона български граждани са казали съвсем определено какво искат и тук не става въпрос да разсъждаваме дали мажоритарна или пропорционална система е по-добра, каза още Главчев. Той посочи като пример Великобритания, където въпреки минималната разлика за и против, “никой политик не посмя да пренебрегне решението на гласоподавателите“.

Според председателя на Народното събрание решението да се внесат промените в изборното законодателство не е спонтанно, а е последователна позиция на ГЕРБ.

Димитър Главчев пожела успех на Мария Габриел като българска кандидатура за еврокомисар. По думите му тя е качествен кандидат и ще бъде достоен български еврокомисар. Ресорът “Дигитализация“ е изключително важен и за България, защото у нас трябва да се въведе възможно най-скоро електронно управление, отбеляза той.

В Батак председателят на Народното събрание се включи в литийното шествие-поклонение „По паметните места от април 1876 г.“. Поклонението започна със залп от черешови топове, камбанен звън и минута мълчание на площада. То завърши със заупокойна молитва на “Богданов хълм“, където по време на Априлското въстание са избити 683 батачани. /standartnews.com