close
България

Глобиха EVN с 1 милион лева

evn-logo

Електродружеството EVN е извършило нарушение, за което трябва да плати глоба в размер на 1 млн. лв., но Комисията за енергийно и водно регулиране не е намерила достатъчно основания за отнемане на лицензията му. Това заяви председателят на регулатора Иван Иванов, цитиран от „Фокус”.

Процедурата по отнемане на лицензите беше задвижена през пролетта на 2014 г., когато НЕК се оплака, че електроразпределителните дружества EVN, ЧЕЗ и „Енерго-Про” са прихващали свои вземания от компанията и така са влошили състоянието й.

Иван Иванов отбеляза, че до момента единствено енергото в Южна България е уведомило официално комисията, че е сключило извънсъдебно споразумение за връщане на прихванатите вземания.

Ще запазят ли със сигурност лицензите си и другите две ЕРП? „Не мога да кажа това, защото трите въпроса се разглеждат абсолютно самостоятелно, независимо един от друг, и решенията се вземат след внимателен анализ и изготвяне на мотиви към него“, отговори Иванов и допълни, че от септември ще започне преглед на цялата документация по случаите.