close
България

ГМО – основно в соеви и царевични продукти

carevica

Основно в соеви и царевични продукти се откриват ГМО съставки на храните у нас. Всички видове са разрешени в рамките на ЕС и в допустимото количество. Изключение правят два случая. Единият са детски храни, в които изобщо е забранено да бъдат влагани ГМО съставки, а другият е соево зърно, внос от Украйна.

При случая с детските храни става въпрос за адаптирано мляко, което е спряно и унищожено. Било е внос от Германия, поясни в рубриката „Чети етикета“ в „Тази сутрин“ по bTV Камен Николов от Агенцията по безопасност на храните.

По случая със соята от Украйна с 1000 лева глоба е наказан производителят. „Така е по стария закон, новият закон предвижда 10-кратно увеличение на санкцията“, уточни Николов.

Ивайло Попов от Екологично сдружение „За Земята“ изтъкна, че Агенцията по безопасност на храните до 2013 г. не е откривала ГМО, такива са открити през 2014 и 2015 г.

Царевица и соя са и основните продукти, които се изследват за остатъци от ГМО. Тестът е сложен и отнема време, а пробата трябва да е във вид на прах.

Какво е ГМО?

Генетично модифициран организъм е организъм, чийто гени са умишлено променени от човека. Модификациите, който най-често се използват, са 3 групи: промяна на активността на естествените гени; към организма се добавят допълнително копия на негови гени; към организма се въвеждат гени от друг вид – това е най-отхвърленият вид модификация!

Може да попаднете на стряскащи черни списъци за отровни и опасни храни с ГМО.
Екипът на bTV присъства на изследване на царевица, внос от САЩ, която минава различни етапи за изолиране на ДНК. На този етап от обработката в лабораторията се пази пълна тишина, за да се избегнат и най-малките съмнения за външни влияния върху структурата на продукта.

Пробата се тегли и преминава към съществения етап – изолиране на ДНК.

В лабораторията на Столичната здравна инспекция се изследват и преработени продукти, предназначени за крайния потребител. За генномодифицирани организми са тествани пуканки, кренвирши, малотрайни колбаси, майонеза.

По думите на Диана Налбантова от лабораторията положителни резултати – над 0.9%, са откривани при царевица и соя, внос от САЩ.

„Там намерихме към 5% в единия продукт и 4,9% във втория продукт“, поясни тя.

„Въпреки многобройните изследвания, доклади, статии няма доказателства за друго, освен за алергичния ефект, който могат да предизвикат генномодифицираните организми“, уточни експертът.

В част от колбасите, шоколадите и десертите се влага соя или соев лецитин, който може да има остатъци от ГМО. Царевицата за пуканки също може да е модифицирана . В нередки случаи тя е внос именно от САЩ, където ГМО пазарът е много по-отворен. В готовите храни обаче замърсяванията се хващат много по-трудно, признават от лабораторията.

В случая на изследваната вносна царевица от САЩ резултатът за ГМО е положителен, показва лабораторният анализ. В нея има ГМО 3,48%.

Дали такива продукти трябва да бъдат унищожени и спрени, решават от Агенцията по безопасност на храните. Това е контролният орган, който следи за чистота на пазара.