close
България

Готвят голям събор на Петрова нива

petrova-niva

И тази година в местността Петрова нива ще се проведе Националният възпоменателен събор по повод 115-ата годишнина от избухването на Илинденско – Преображенското въстание. Съборът ще се състои на 18 август и е под патронажа на президента Румен Радев. Очаква се хиляди хора да се съберат в Петрова нива, за да почетат героите. Организатори на събитието са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества –  Бургас.

На 29 юни 1903 г. в местността Пéтрова нива се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов.

Въстанието в Странджа избухва на 6 август – ден Преображение Господне. За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната, където е проведен конгресът, е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад монумента е вградена костница, където са преместени костите  на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения.

През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църквата „Света Петка”. На Петрова нива има музейна експозиция  с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

Ето пълната програма на събора

18.08.2018 г (събота)

10.00 ч. – 17.00 ч.  Втори  фолклорен конкурс  „С песните на Манол Михайлов“

10.00 ч. Еднодневен детски пленер „Цветовете на Странджа“

11.30 ч. Урок по история в музей „Петрова нива“

14.00 ч. – 16.00 ч. Научна конференция на тема: „115 години Илинденско – Преображенско въстание“

16.00 ч. Откриване на изложба с творбите от детския пленер „Цветовете на  Странджа“

16.30 ч. Урок по история в музей „Петрова нива“

16.30 ч. Посрещане на участниците в тракийски туристически поход  „По стъпките на преображенци“ от Росеново ( Герге Бунар ) до  Петрова нива

17.00 ч. Представяне на книгите „Горовци – по стъпките на един обикновен род в Странджа“ и „ Петър Горов – спомени за въстанието“  – Университет по библиотекознание и информационни технологии

18.00 ч. Награждаване на лауреатите от втория  фолклорен  конкурс „ С песните на Манол Михайлов“

20.00 ч. Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм – костница „Света Петка“

20.30 ч. Откриване на възпоменателното тържество пред  мемориала.  Заря – проверка

21.00 ч. Празничен концерт  с участието на  странджански  народни певци