close
България

Групер за световен рекорд улови балчиклия на джиг край Халкидики

54467

Рекорден улов с изкуствена примамка jig постигна балчиклията Виктор Лучиянов.

На 22 юни в гръцкото море край Халкидики, известният с прякора си Fishmaster, извади чудовищен групер – дължина 176 см и тегло повече от 70 килограма.

Невижданият екземпляр е уловен с въдица на 140 метра дълбочина. Според мореплавателя от Балчик това е световен рекорд. Твърди го, защото има богат опит и в други морета, в различни точки на света.

„Гърците бяха готови да ми платят 3000 евро за тази риба, но я хапнахме с приятели, направена по гръцки със средиземноморски сосове“, сподели Лучиянов. По думите му досега регистрираният рекорд за улов на този вид с изкуствена примамка е 48 кг.

Балчишкият рекорд също ще бъде регистриран.

Над 200 гърци са се снимали с деликатесната риба, преди да се пристъпи към приготвянето и. „Отидох там за два дни, показах им как се прави и сега съм тук“, с гордост заяви балчиклията.

Рофусът е най-известният Групер в Средиземно море и Северно Африканското крайбрежие. Носи се славата, че има най-добър вкус от всички средиземноморски риби, за която има испанска поговорка испански „De la mar el mero y de la tierra el carnero“ – От морето дивия групер, а от земята агнето). Рофусът е изключително голяма риба с овална тяло, голяма глава, широка уста и изпъкнала долна челюст, за да улови плячката си. Обикновено расте с дължина между 50 и 100 см и тежи от 3 до 10 кг. Тя може да нарасне до 150 сантиметра дължина и да надхвърли 40 кг тегло. Това са много алчни и едни от най-големите хищници в Средиземно море.

Според Виктор Лучиянов, който в момента риболовства в района на Калиакра, уловът по Черноморието също ще е много успешен – в момента има сафрид, а наесен се очаква лефер, паламуд и чернокоп. /БНР