close
България

Гръмотевични бури и обилни валежи в 25 области на страната днес

3345512

Предупреждение за гръмотевични бури и обилни валежи е обявен за 25 области в страната за днес, 3 юли 2017 г. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

В 10 области в страната важи оранжев предупредителен код. Това са областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище и Разград. Там се очакват силни гръмотевични бури, значителни валежи и градушки.

Очаквани количества валежи са 35-65 мм за 12 часа. При тази степен на предупреждение са възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа, прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа.

Възможно е да се наложи частична евакуация. Възможни са внезапни наводнения, пориви на вятъра и градушки и мълнии, които могат да нанесат поражения върху сградите.

Съществува опасност при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг. Жълт код за гръмотевични бури и обилни валежи е обявен в областите Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Софийска област, София-град и Перник.

В тези области също се очакват силни гръмотевични бури, значителни валежи и градушки, но в по-малки количества – до 35 мм за 12 часа.