close
България

Дават парите на полицаите за униформи за 5 години

policai

Полицаите, които са имали право на униформи, но не са ги получили, ще получат левовата равностойност за тях. Това решиха депутатите с приемане на второ четене на промените в Закона за МВР. Около 29 млн.лв. ще са необходими за изплащане им. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов пред журналисти в парламента след като депутатите приеха на второ четене промените в Закона за МВР,съобщи БТА.

В закона беше записано, че на държавните служители на МВР, които са имали право на униформено облекло за 2011, 2012, 2013, 2014 или 2015 г. и за които такова не е осигурено, се изплаща левовата му равностойност в размер на лимита за съответната година, пропорционално на отработените месеци на длъжност за държавен служител, носещ униформа през календарната година, като се приспадат усвоените лимити за всяка една от изброените години.

След изплащане на левовата равностойност няма да се предоставя униформено облекло за съответната година. Сумите няма да бъдат облагани с данъци и за тях няма да се изчисляват и внасят осигурителни вноски.

Преди да се пристъпи към изплащане на сумите, МВР ще направи разчет за всеки един служител, трябва да се направи и справка за напусналите униформени служители, каза Ципов. В този период са напуснали не малък брой служители и част от тях по всяка вероятност са получили т.нар. обезщетение за вещево доволство, обясни той. Редът за получаване на средствата за униформи ще бъде определен със заповед на министъра на вътрешните работи.