close
България

ДАНС отчита умерен риск от радикализация на нелегалните мигранти у нас

bejanci

Експерти по национална сигурност виждат слаба радикализация на мигрантите, които са влезли в България. Заместник-председателят на Държавната агенция за национална сигурност Олег Петков обяви данните на форум в София.

Според Олег Петков провалените конфликти в Северна Африка Близкия изток, както и завземането на големи територии от Сирия и Ирак от страна на „Ислямска държава“ са дали тласък на тероризма и радикализацията в последно време. Петков допълни, че пораженията на „Ислямска държава“ в последните месеци са довели до конкретните терористични атаки в Западна Европа, както и до по малки по мащаб нападения в отделни западно европейски градове.
Олег Петков добави, че нивото на радикализация в страната ни е ниско – то касае отделни групи или отделни хора, но според него има риск радикализацията да обхване част от нелегалните мигранти.

От своя страна вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова обяви, че съвсем скоро страната ни ще може да проверява пръстовите отпечатъци на влизащите у нас нелегални мигранти, не само в базата данни на ЕС, но и в базата данни на САЩ. Това е станало възможно след подписването на споразумение между двете държави това лято. /bnr.bg

Снимка: БГНЕС