close
България

Двама от Камено спипани с хероин за 2 милиона лева

heroin

Окръжна прокуратура –Бургас внесе искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ срямо Йордан Йорданов и Желязко Шиников от гр. Камено, обл. Бургас. Те са обвинени за това, че  като съизвършители  на 09.12.2016г., около 15.00ч.,  в землището на с. Белеврен, общ. Камено, обл. Бургас, с лек автомобил, без надлежно разрешително,  пренесли през границата на страната от Република Турция високорисково наркотично вещество – хероин, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък- престъпление по чл. 242, ал.4, предл.1, вр.ал.2, предл.1 от НК.

Подробности  по случая  разкриха г-жа Йовита Григорова – зам.-апелативен прокурор и говорител на Апелативна прокуратура –Бургас и Главният секретар на МВР – Главен комисар Георги Костов, които се срещнаха с медии.

Прокурор Григорова съобщи, че наркотикът е бил разпределен в 96 пакета, които били поместени в три раници. Тя добави,  че общото тегло на хероина е точно 49.950кг.

За това престъпление е предвидено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15г. до 20г., „глоба“ в размер от 200 000 лв. до 300 000 лв., конфискация на наркотичното вещество, както и на лекия автомобил, с който то е превозвано.

Прокурор Григорова каза още, че хероинът е с изключително висока чистота, а стойността му е над 2 милиона лв. Тя не пропусна да благодари за отличната координация демострирана между Прокуратура и служителите от Гранична полиция.

Чудесното сътрудничество бе отбелязано и от гл. комисар Костов. Той похвали колегите си от Гранична полиция, като припомни, че преди няколко месеца в същия район отново  е открита раница с хероин.  Според Костов тези случаи показват, че България се намира под засилен натиск от страна на трафиканти на наркотици.

Главен комисар Костов разкри, че Шиников и Йорданов са получили наркотиците на място, на което няма граничен пункт нито от българска, нито от турска страна.  Намиращото се на мястото оградно съоръжение не е повредено. След като наркотикът е бил качен в лек автомобил „Лада Нива“ от двамата мъже, последните са потеглели с него, като са били пресрещнати от служители на Гранична полиция. Единият от задържаните е оказал съпротива на полицаите, а другият е побягнал, но е установен по-късно.

На брифинга присъстваха и г-жа Христина Дамянова – наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура –Бургас, г-н  Светлан Кичиков – Директор на Главна на Дирекция „Гранична полиция“ София и г-н Радослав Сотиров – Директор на Регионална Дирекция „Гранична полиция“ Елхово.