close
LifeStyle

Десет признака, че вашата котка ви обича

kote 10

За разлика от кучетата, които имат множество недвусмислени начини да изразяват чувствата си, котките често са по-трудно разбираеми или направо мистериозни. Но това не значи, че не ви обичат.

Колегите ни от Bright Side представят списък, цитиран от obekti.bg с от дискретните начини, по които мъркащите създания ни показват чувствата си.

Притиска главата си във вас

Да получите този еквивалент на силна прегръдка е наистина специална привилегия. Когато котката се отърква или си бута главата във вас, тя оставя подпис от феромони с лицето си – това означава, че ви има доверие и се чувства сигурна във ваше присъствие.

Силно мъркане

Мъркането може да означава много неща, но има един уникален сигнал, един плътен гъргорещ звук, който вашето коте е запазило за истинската любов. Силното мъркане също забавя и сърдечния ритъм, което им помага да се отпуснат и да се насладят напълно на ситуацията.

Игриво ухапване

Винаги можете да различите любовната захапка от обикновената – едната боли, докато другата само гъделичка. Ухапването е рядък знак на обич, тъй че когато домашният ви любимец реши да го използва, той иска съвсем ясно да ви покаже колко сте страхотни.

Мачкане

Малките котета мачкат с крачета корема на майката, за да ускорят произвеждането на мляко. Експертите смятат, че връщането към този навик в по-късна възраст означава, че котката чувства носталгия по детството и се опитва отново да преживее тези щастливи моменти. Затова ако следващия път котката ви се опитва да ви меси, сякаш сте тесто за пица, не мислете, че просто се готви да подремне. Този ритуал е сигурен знак за обожание. Придружен от мъркане и интензивен поглед, той е сигнал за истинска любов.

Потрепване на опашката

Опашката на котката казва много. Този сензор на настроението бухва, когато котката е стресната, а лекото поклащане на връхчето сигнализира удоволствие. Ако опашката ѝ потрепва, когато е покрай вас, това е знак на голямо уважение.

Ближе ви по косата или по ушите

Не се случва често на човека да се превърне в част от котешкия тоалет. Но ако сте сред тези щастливи смъртни, значи сте преценени като достойни да бъдете допуснати във вътрешния кръг. Добре дошли. Това, че ви „почиства“, е най-недвусмисленият знак за приятелството и привързаността на вашата котка.

Ляга с открито коремче

Ако се търкаля на пода, котката иска да спечели вашето внимание. Котките показват корема си доброволно само на тези, на които имат доверие. Чувството на сигурност значи много за котката, тъй че ако ляга срещу вас с коремчето нагоре, това значи, че се чувства обичана и защитена. Но бъдете внимателни – независимо колко ви обича, в подобна ситуация внезапно може да се окажете с драскотини.

Бавно мигане

Котките гледат в очите само хората, които наистина познават и на които имат доверие. Ако погледът е придужен с бавно примигване, можете да приемете това като целувка. Опитайте да имитирате това поведение, за да върнете топлия жест.

Споделянето на дрямката

Котките търсят безопасни места за спане, така че ако пухкавият ви приятел се присламчи до вас да подремне, или легне в скута ви, може да се чувствате поласкани. Дори когато идва през нощта да се настани върху гърдите, гърба или лицето ви, това е качествено споделено време заедно. Е, какво като спите и пропускате ценния момент?

„Подаръците“

Нека е ясно – никой не иска малки умрели животинки върху възглавницата си. Никой. И въпреки това котката, която ви носи тези даровe, заслужава похвала. Това, че ви донася убитата плячка (за предпочитане във версия играчка) e знак, че ви възприема като част от семейството и иска да ви храни. В крайна сметка, важно е намерението.

Ако сте сред късметлиите, които споделят живота си с котка, рано или късно ще разберете начина им на общуване. Те винаги намират начин да изразят обичта към своя специален човек.