close
България

Детски хор „Милка Стоева“ – Бургас спечели надпяването в сръбския фестивал „Мокранчеви дни“

detski-hor-milka-stoeva-burgas

Детски хор „Милка Стоева“ при Младежки културен център – Бургас, под диригентството на Светла Стоева, спечели надпяването на хорове в 53-тия фестивал „Мокранчеви дни“ в сръбския град Неготин и получи престижната награда за хорови изпълнения – статуетка на Стеван Мокраняц. Фестивалът, посветен на най-важния сръбски композитор Стеван Стоянович Мокраняц, се проведе в периода 15 – 20 септември, шест дни, в които организаторите на този традиционен празник поднасят една наситена програма от интересни музикални събития.

В първия ден след официалното откриване, на концертния подиум се срещнаха хорове от Сърбия, Словения, Албания и България – истинска балканска среща на хорови традиции. Бургаският детски хор защити достойно българската школа, като спечели наградата на това „надпяване“. С изпълненията си бургаските момичета извоюваха не само високите оценки на журито, но и изцяло завладяха публиката, изпълнила до край прекрасната зала на културния дом в Неготин. Към наградата е поканата за участие на състава като гост в следващото издание на фестивала.

„Мокранчеви дни“ е най-старият музикален фестивал в Сърбия и се организира от Дома на културата, със съдействието на Община Неготин.