close
България

Детско полицейско управление в ХІІ-ОУ в Сливен

dscn9600

Вчера се проведе петото по ред занятие с ученици от ІV-а клас в ХІІ-то ОУ „Елисавета Багряна” град Сливен по програмата “Детско полицейско управление”. Обучението стартира в края на месец октомври в четири училища в област Сливен – по едно в Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица. То е резултат от споразумение между МВР, МОН, Българския туристически съюз, Българския червен кръст, неправителствени организации и други. Идеята на авторите е децата, забавлявайки се, да получават знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си; справяне в трудни ситуации с различни предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата, в планината; своите права и отговорности пред обществото; работа в екип, уважение и толерантност към чуждото мнение и различните от тях. Основната цел на програмата е ранната превенция на подрастващите в утвърждаването на ценностно отношение към законите в  страната и създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации.

Програмата „Детско полицейско управление” е предвидена за реализиране от служители на „Охранителна полиция”, „Пътна полиция“, „Криминална полиция”, психолози от психологичните лаборатории на МВР, експерти от Българския Червен кръст, Българския младежки Червен кръст, Българския туристически съюз и духовни лица в съответните населени места.

Темите за обучение и занимание са подготвени и представени съобразно възрастовите  особености на децата, както и с регионалните специфика, традиции и култура.

От старта на програмата децата в ХІІ-то ОУ-гр.Сливен са провели четири занятия – с психолог от “Института по психология на МВР”, с инспектори в “Детска педагогическа стая”, “Пътна полиция” и БЧК.

На вчерашното занятие служители в група “Охрана на обществения ред” към РУ-Сливен запознаха децата с работата на полицейските кучета. Малчуганите научиха в какви полицейски дейности се използват тези животни, през какво обучение преминават и как могат да бъдат полезни на полицейския служител. Двете кучета-  Рекс и Ян, показаха своите умения в изпълнение на команди от своите водачи, в търсене по следа и залавяне на нарушител на закона.

Следващата седмица децата ще се срещнат с представители на Българския младежки Червен кръст.

Програмата е мобилна и отворена за нови идеи и допълнения. Заниманията се провеждат в рамките на един астрономически час веднъж седмично, като е предвидено да продължат до първи юни.