close
България

Детско състезание в Котел популяризира председателството на Съвета на ЕС

Image_6766025_302

Десет ученически отбора ще се надпреварват кой най-бързо и вярно ще подреди върху специално табло знамената на страните, които досега са били председатели на Съвета на Европейския съюз. Състезанието ще се проведе на градския стадион в Котел на 1 юни – Деня на детето.

Знамената са на държавите, които са председателствали Съвета на ЕС от 2007 до 2018 г., като периодът завършва с Австрия, която поема щафетата от България.

Отборите ще бъдат от 8 състезатели. Всеки участник трябва да открие в кошчетата край себе си флаговете на съответното трио от държави за всяко 18-месечие и да ги закачи на таблото. Когато тимът е готов, предава щафетата на следващия отбор с флагче на Европейския съюз.

Проектът е одобрен за финансиране от Националното сдружение на общините в Република България по грантовата схема “Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018”. Той е на стойност 2960 лева.

“Нарекохме проекта си за тази игра “Европейска щафета”. Основната цел е да повиши информираността на жителите от община Котел за Европейския съюз и за Българското председателство на неговия Съвет. Решихме да представим темата под формата на игра с участието на най-дейните наши жители – учениците”, разкри пред “24 часа” Дорина Митева, директор на дирекция “Програми, проекти, обществени поръчки и информационни системи” в община Котел.

Основен партньор по проекта е СУ “Георги Ст. Раковски” от общинския център. То е средищно училище, което си партнира с всички останали от общината – общо 9 основни школа̀. Всичките десет училища ще участват със свои отбори в щафетата. За победителите са предвидени награди – игри и спортни пособия.

В Котел се надяват, че проектът ще постигне целите си, тъй като по един емоционален начин обхваща много хора, а не само 100 деца и 20 учители, които ще бъдат пряко заети с подготовката и провеждането на състезанието.

Целевата група включва поне още 1000 души – родители, общински служители, представители на бизнеса, които по един или друг начин ще бъдат съпричастни с провеждането на състезанието.

Учениците от основните училища ще бъдат запознати с темата за европейските институции в различни извънкласни дейности. Тези, които проявят най-голям интерес и познания, ще станат и част от училищните си отбори за спортното състезание. Ще бъде организирана и кръгла маса за учителите, които ще подготвят състезателите.

Специалисти от община Котел ще изготвят и разпространят сред участниците и публиката брошури за ролята и отговорностите на Българското председателство на Съвета на ЕС, за ползите от членството на България в ЕС, за историята на ЕС. /24chasa.bg