close
България

Децата на Поморие и Ахелой казаха „НЕ“ на тормоза в училище

1

Всяка година последната сряда на месец февруари се отбелязва като Международен ден за борба с тормоза в училище, известен още като „Ден на розовата фланелка“. Всеки, който подкрепя каузата, носи розово на този ден, демонстрирайки своята позиция.

Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, случил се в канадско училище. Скоро след това инициативата се подема от хиляди училища по целия свят.

Децата на Поморие и Ахелой също не останаха безучастни и тази година. Учениците от 1.А клас при СУ „Иван Вазов” отбелязаха деня с игра-упражнение „Думи, които нараняват”, като на своеобразната беседа присъстваха и родители.

За възпитаниците на ОУ „ Христо Ботев“ в Поморие интересните занятия в този ден също са се превърнали в традиция. В отделните класове на учебното заведение се проведоха различни мероприятия. Предстоят и родителски срещи, на които ще бъдат представени резултатите от проведените сред децата тематични анкети. Тази година акцентът в кампанията беше поставен върху кибертормоза. Ученици обучаваха свои връстници как безопасно да използват  интернет пространството.

Каузата беше подкрепена и от ОУ „Христо Ботев“ в град Ахелой. Тази година мотото на занятията бе „Не на страха в училище“. Организираха се мероприятия в часа на класа, подготвено беше информационно табло, а децата от начален етап на обучение си подадоха приятелски ръце, танцуваха и се забавляваха. По този начин учениците изразиха своята позиция и казаха –  не на насилието.

„Насочихме вниманието на всички деца към факта, че най важното за нас като учители е децата да са здрави, щастливи и спокойни“, споделиха преподавателите в ОУ „Христо Ботев“ град Ахелой.