close
България

Диетолог: Микропластмаса има и в питейната вода

voda

Наличие на микропластмаса няма само в морската сол, но и в питейната вода. Това каза диетологът д-р Ипократис Пападимитракос.

„Има изследвания на немски пивовари от 2014-а година, които наблюдават почти във всички бири наличието на микропластмаси. Това не е нещо ново”, добави той пред Нова. Наличието на микропластмаса се наблюдава обаче само при морската сол, обясни д-р Пападимитракос пред NOVA.

„Става въпрос за морска сол, което е много показателно до колко са замърсени моретата. Това е целта, защото пластмасата, която плува в моретата и в Азия проблемът със замърсяванията е по-сериозен, пластмасата, която плува се разпада и по този начин влиза в солта, която се взима от морската вода”, каза той.

Д-р Ипократис Пападимитракос поясни обаче, че препоръчителната дневна доза за сол е 3 грама, а количеството микропластмаса е минимално.

„Пластмасата идва отвсякъде – питейната вода, бирата, въздуха, така че това е нещо старо, не е нещо ново, но не и толкова старо, за да имаме сериозни статистически наблюдения как се отразява върху здравето на хората”, уточни диетологът.

Д-р Ипократис Пападимитракос подчерта, че при рибите микропластмасата запушва хрилете им и те се задушават. Отлагания в хранителната система са забелязани при китовете, делфините и други морски обитатели.

Диетологът препоръча да се редуцира приемът на сол.

Над 90% от изследваните марки сол, предлагани в 21 страни, съдържат микропластмаси. Според резултатите замърсяването с пластмаса е най-високо в морската сол.

За щастие България заема предпоследното място в класацията.