close
България

Димитър Главчев подаде оставка като председател на НС

dimityr-glavchev

Димитър Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание. „Току-що внесох в деловодството на Народното събрание своята оставка“, каза той пред журналисти.

„Искам да се възстанови нормалната парламентарна обстановка в залата и по никакъв начин да не хвърляме сянка върху предстоящото председателство“, каза Главчев в декларация от името на група. Той поясни, че от ГЕРБ демонстрират различен подход.

„Когато има някакъв проблем, ние веднага реагираме, за разлика от други. Няма да обяснявам въобще какво съм направил, тъй като мисля, че съм постъпил в рамките на правилника за организацията и дейността на Народното събрание“, каза Димитър Главчев. Той поясни, че оставката му е морален акт.

По думите му правителството работи добре и той трябва да даде пример за възстановяване на парламентаризма в Народното събрание. Главчев благодари на всички, които го подкрепят и на тези, които не го подкрепят.

По-рано Главчев разговаря с премиера и лидер на Партия ГЕРБ Бойко Борисов, повече от час.

След срещата премиерът коментира: „Ясно е, че това е добре обмислен план за действие на опозицията. Винаги съм твърдял, че държавата и стабилността са по-важни от всичко“.

„Димитър Главчев беше достоен председател, пръв сред равни“, коментира зам.-председателят на парламента и народен представител от ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева. /cross.bg

Съгласно правилника за работа на Народното събрание оставката на председателя само се обявява, без да се обсъжда и гласува.