close
България

Димитър Николов връчи наградите на БУЛСАР

1

Кметът Димитър Николов връчи годишните награди на Националното доброволческо сдружение за морско спасяване БУЛСАР. Те се присъждат за принос в развитието на високохуманната дейност за защита на човешкия живот по море.

От доброволческото дружество за морско спасяване присъдиха две награди за 2017 година. Първият приз бе връчен на екипажа на гранично-полицейския кораб „Обзор“ за изпълнената мисия в Егейско море по контрол на границите на Европейския съюз и предотвратяване на миграцията. От 1 ноември до 27 декември 2017 година 28-членният екипаж извършва 52 операции, при това само в тъмната част на денонощието. При тях са открити общо 1040 човека, плаващи в 19 лодки. Една трета от спасените са деца, някои от които на възраст под 1 година.

Моряците от кораба „Обзор“ поставят рекорд при изпълнението на подобни мисии. За една нощ те откриват четири лодки с 254 души в тях. 104 от тях са деца, а най-малкото е само на един месец.

Вторият приз на БУЛСАР бе връчен на Стефани Музакова за постигнатите от нея многобройни успехи във ветроходството.

„В първата ми година като кмет се случи трагедията с кораба „Ванеса“. Мъката за Бургас беше голяма. Докато се информирах за издирването на екипажа, научих много за морското спасяване. Хората, които са призвани да помагат в такива ситуации, притежават голяма храброст и мъжество. Оттогава се отнасям с много голямо уважение и респект към всички, които са отдадени на морското дело“, каза по време на церемонията кметът Николов.