close
LifeStyle

Динята – вкусна и полезна

dinq

Динята е вкусен и освежаващ плод, който е силно предпочитан през летния сезон. Освен вкус обаче, плодът може да предложи и няколко ползи за здравето. В  150 гр. диня се съдържат само 46 калории, но и високо съдържание на витамин С, витамин А и други здравословни растителни съединения.

Ето някои ползи за здравето от яденето на диня:

Помага ви да се хидратирате

Пиенето на вода е важен начин да поддържате тялото си хидратирано. Консумацията на храни с високо съдържание на вода обаче също може да помогне. Интересното е, че динята се състои от 92% вода. Нещо повече, високото съдържание на вода е една от причините плодовете и зеленчуците да ви помогнат да се почувствате сити. Комбинацията от вода и фибри означава, че ядете добър обем храна, без да приемате много калории.

Съдържа полезни хранителни вещества и растителни съединения

В 150 грама диня има и много други хранителни вещества, включително Витамин С, Витамин А, Калий, Магнезий, Витамини В1, В5 и В6. Динята също е с високо съдържание на каротеноиди, включително бета-каротин и ликопен. Плюс това има цитрулин, важна аминокиселина.

Съдържа съединения, които могат да помогнат за предотвратяването на рак

Изследователи са проучили ликопенът и други отделни растителни съединения в динята за техните антиракови ефекти. Най-силната връзка досега изглежда е между ликопен и рак на храносмилателната система. Изглежда, че намалява риска от рак чрез понижаване на инсулиноподобния растежен фактор (IGF), протеин, участващ в клетъчното делене, чиито високи нива са свързани с рака.

Подхранване на кожата и косата

Два витамина в динята – А и С – са важни за здравето на кожата и косата.

Витамин С помага на тялото ви да произвежда колаген, протеин, който поддържа кожата еластична и косата ви силна.

Витамин А е важен и за здравата кожа, тъй като помага за създаването и възстановяването на кожните клетки. Без достатъчно витамин А кожата ви може да изглежда суха и люспеста.

Както ликопенът, така и бета-каротинът също могат да помогнат да защитите кожата си от слънчево изгаряне.

Може да подобри здравето на сърцето

Факторите като начина на живот, включително диетата, могат да понижат риска от сърдечен удар и инсулт чрез намаляване на кръвното налягане и нивата на холестерола.

Няколко хранителни вещества в динята имат специфични ползи за здравето на сърцето. Проучванията сочат, че ликопенът може да помогне за понижаване на холестерола и кръвното налягане. Освен това може да помогне за предотвратяване на окислително увреждане на холестерола

Динята също съдържа цитрулин, аминокиселина, която може да повиши нивата на азотен оксид в организма. Азотният оксид помага на кръвоносните съдове да се разширяват, което понижава кръвното налягане.

Може да намали възпалението и оксидативния стрес

Възпалението е ключов двигател на много хронични заболявания. Динята може да помогне за намаляване на възпалението и окислителните увреждания, тъй като е богата на противовъзпалителни антиоксиданти ликопен и витамин С. Като антиоксидант, ликопенът също може да се възползва от здравето на мозъка. Например, може да помогне за забавяне на началото и прогресията на болестта на Алцхаймер.

Може да помогне за предотвратяване на макулна дегенерация

Ликопенът се намира в няколко части на окото, където помага за предпазване от окислителни увреждания и възпаления. Той може също да предотврати възрастовата макулна дегенерация, която е често срещан проблем с очите, който може да причини слепота при възрастни хора. Ролята на ликопен като антиоксидантно и противовъзпалително съединение може да помогне да се предотврати развитието и влошаването й.

Може да помогне за облекчаване на мускулната болка

Цитрулинът, аминокиселина в динята, може да намали мускулната болезненост. Предлага се и като добавка. Интересното е, че сокът от диня изглежда подобрява абсорбцията на цитрулин.

Едно малко проучване, в което спортисти са приемали обикновен сок от диня, сок от диня, смесен с цитрулин или цитрулинова напитка показва, че и двете напитки с диня са довели до по-малка болезненост на мускулите и по-бързо възстановяване на сърдечната честота, в сравнение със самия цитрулин.

Изследователите също така провеждат експеримент с епруветка, изследвайки абсорбцията на цитрулин. Техните открития показват, че усвояването на цитрулин е най-ефективно, когато се консумира като компонент на сок от диня.

Може да подобри храносмилането

Динята съдържа много вода и малко количество фибри – и двете са важни за здравословното храносмилане. Фибрите могат да осигурят обем за изпражненията ви, докато водата помага да поддържате храносмилателния си тракт ефективно. Яденето на богати на вода и богати на фибри плодове и зеленчуци, включително диня, може да бъде много полезно за насърчаване на нормалното движение на червата.