close
LifeStyle

Днес е Международният ден на океана

okean

На 8 юни светът отбелязва Международния ден на океана. Датата е избрана на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия и от тогава се празнува неофициално. От 2009 година обаче започва официалното отбелязване на Световния Ден на Океана.

Идеята на празника се състои в отдаването на почит на океаните и тяхното особено значение за човечеството. Флората и фауната на океаните е източник на храна и развлечение за хората. Самите водоеми пък са важни морски линии за търговия и пътешествия. Денят цели и да популяризира различни екологични инициативи, които да намалят вредите от замърсяванията и свръх консумацията на риба и рибни продукти. Те могат да сложат край на някои видове и така да нарушат естественото биологично равновесие.

Като всеки празник от календара на ООН и Световният ден на океаните всяка година преминава под различно мото. Темата тази година е свързана с пластмасата и замърсяването на океаните с пластмасови отпадъци. Ежегодно те отнемат живота на 1 млн. птици и 100 000 подводни морски обитатели.

Основното послание на днешния ден е всеки от нас да се опита да използва колкото се може по-малко пластмаса.