close
LifeStyle

Днес е Международният ден на океана

okean

На 8 юни светът отбелязва Международния ден на океана. Датата е избрана на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия и от тогава се празнува неофициално. От 2009 година обаче започва официалното отбелязване на Световния Ден на Океана.

Идеята на празника се състои в отдаването на почит на океаните и тяхното особено значение за човечеството. Флората и фауната на океаните е източник на храна и развлечение за хората. Самите водоеми пък са важни морски линии за търговия и пътешествия. Денят цели и да популяризира различни екологични инициативи, които да намалят вредите от замърсяванията и свръх консумацията на риба и рибни продукти. Те могат да сложат край на някои видове и така да нарушат естественото биологично равновесие.

Като всеки празник от календара на ООН и Световният ден на океаните всяка година преминава под различно мото. За 2017 година, слоганът е “Нашите океани, нашето бъдеще”. В рамките на днешния ден ще се проведат стотици инициативи и събития във всички краища на света.