close
LifeStyle

Днес е Преображение Господне

dnes-e-preobrajenie-gospodne

Православната църква днес празнува Преображение Господне. Това е един от големите Господски празници. Тоя ден се чества още от първите векове на християнството и е в памет на действително случило се събитие от живота на Иисус Христос. Това е явяването на Христос в небесна слава пред учениците му Петър, Йоан и Яков. Христос взел тримата и ги завел на висока планина, както пише в Евангелието. „И се преобрази пред тях: и лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина“ – така евангелистът Матей разказва за случката. След това при Христос се явили двамата пророци Моисей и Илия, които вече били на небето, и разговаряли с Него.

Апостолите видели случващото се чудо и тогава апостол Петър предложил: „Господи, добре е да бъдем тука; ако искаш, да направим тук три сенника: за Тебе един, за Моисея един, и един за Илия“. „Докле още той говореше, ето, светъл облак ги засени; и чу се из облака глас, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте. И като чуха това учениците, паднаха ничком и твърде много се уплашиха. Но Иисус, като се приближи, допря се до тях и рече: станете и не бойте се! А те, като подигнаха очи, не видяха никого, освен едного Иисуса. И когато слизаха от планината, Иисус им заповяда и каза: никому не обаждайте за това видение, докле Син Човеческий не възкръсне от мъртвите“ – завършва разказа си за събитието Матей.

По стара българска традиция на Преображение Господне в църквата се освещава първото за годината грозде. На тоя ден, въпреки че е по време на Богородичния пост, се разрешава да се яде риба.