close
LifeStyle

Днес почитаме Света Неделя

sveta-nedelq

На 7 юли Православната църквата отдава почит на св. Неделя. Великомъченица Неделя-Кириакия е една от най-почитаните български светици.

Според древните писания св. Неделя е родена в Мала Азия. Нейни родители са Доротей и Евсевия – благочестиви хора, сдобили се с детето си след продължителни молитви. Детето им се родило в един неделен ден и за това я нарекли Кириакия (от гръцки неделя) и я кръстили със светото кръщение. Кириакия още от детството си с е посветила на Бог. Растяла красива и умна и много младежи потърсили нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е посветила на Христа и иска да умре девица.

Когато император Диоклетиан отново подхванал гоненията против християните, пострадали родителите на светата и тя самата.

Подлагана на всякакви мъчения, обаче, тя с Божията помощ устоявала и чудодейно се изправяла след всяко от тях с думите: „Когато съм немощна, тогава съм силна“ (2Кор. 12:10), и хиляди други мъки да измислите, „за мене животът е Христос, а смъртта – придобивка“ (Фил. 1:21).

Накрая била осъдена на посичане с меч. На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си. За всеобщо изумление, с Божието име на уста, тя отдала Богу духа си без да бъде посечена. Това се случило на 7 юли 289.

В началото на Второто българско царство (1185-1422) светите мощи на великомъченица Кириакия били донесени във Велико Търново. Нейният живот и страдания са описани от св. Евтимий Търновски, който превежда от гръцки на старобългарски името й – Света Неделя.

Имен ден празнуват: Неделя, Неделчо, Неделин, Неделина, Недялка, Недялко, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нели, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Дельо, Делчо.