close
България

Днес се навършват 143 години от освобождението на Сливен

DSC_3227

Днес се навършват 143 години от освобождението на Сливен от османско иго. Заради пандемичната обстановка в страната тази година, паметната за града дата не беше отбелязана официално.

В памет на загиналите, венци и цветя пред морената на пл. „17 януари“ в кв. „Клуцохор“ поднесоха кметът Стефан Радев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници и зам.-областният управител Камен Костов.

„Днес прекланяме глава пред всички наши достойни предци, които са част от освободителната борба за България и за нашия град. Паметно събитие за града под Сините камъни, който не получава свободата си даром и участва дейно и със саможертва в ожесточените боеве за най-ценното – своята свобода“, заяви по повод годишнината кметът Радев.

На този ден, през 1878 г. в Сливен навлиза втори дивизион на 13-и драгунски полк, командван от майор Виктор Кардашевски и части от 23-ти Донски казашки полк, с командир полковник Николай Бакланов. На 5 януари 1878 г. четата, водена лично от Панайот Хитов влиза в Сливен, впоследствие войводата, достига до Одрин, в авангарда на руската армия. За участието си във войната Панайот Хитов е награден с орден „Св. Станислав ІІІ степен”. На 6 януари пристига и Жельо войвода. На 8 януари в града влизат и основните части на руските войски. В югозападната част на кв. „Клуцохор“ – местността Харманите (днес площад „17 януари”), населението ги посреща и приветства. Идва дълго чаканото и изстрадано освобождение от гнета на робството. В тържественото посрещане на руските войски се включа цялото население на града, а възторжено слово лично произнася полуслепият и болен поет Добри Чинтулов.