close
България

Дни преди Гергьовден: Румънско агнешко подбива цените на родното

agne

Ниските изкупни цени и вносът на агнета, основно от Румъния, са сред основните проблеми, с които се сблъскват овцевъдите в страната.

Няма и достатъчно работна ръка, оплакват се животновъди, цитирани от dnes.bg.

„Свикнали сме преди Гергьовден пазарът за агнешко да е най-силен. Стоката обаче залежава по фермите. И въпреки че разходите се увеличават, изкупната цена бележи спад“, признава пред БНТ Любен Сивев, който има стадо от 400 животни в силистренското село Кайнарджа. По негови думи миналата година агнетата са се търгували по 5 лв за килограм, а тази година цената е паднала до 4 лева.

Често срещана практика през последните години, която ощетява родните производители, е вносът на агнета от Румъния, особено преди празниците. Така е било преди Великден, така е и сега, преди Гергьовден.

„Явно че са внесени от там на доста по-ниска цена и са реализирани в България. Те са дошли от екстензивни райони – отглеждани при не особено добри условия, на ниска себестойност, и съответно на ниска цена“, коментира проф. Радослав Славов от Тракийския университет – Стара Загора.

Проблем за фермерите освен с ниските изкупни цени, имат и с намирането на работна ръка. Секторът е един от ниско заплатените.

„Не можем да намерим работна ръка, товарим се самите собственици на животни. Трябва да ги гледаме, същевременно бумащината всеки божи ден се увеличава“, посочи Любен Сивев.

А овцевъдството е сектор, който помни и добри години. През 80-те в България е имало 11 милиона овце и кози. Днес те са едва милион и триста хиляди.