close
България

Документи за музикалната история на Бургас отпреди век постъпиха в Държавния архив

istoriq bs

Считаните за загубени ценни документи на Музикално дружество „Родни звуци“, обхващащи периода от 1910 г. до 1947 г., постъпиха в Бургаския държавен архив със съдействието на Общината. Те ще бъдат показани пред публика на 08.06.2018 г., петък, по повод 9 юни – Международен ден на архивите, от 15:00 часа в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“. Музикално дружество „Родни звуци“ е основано през октомври 1910 г., с което се дава началото на организирания музикален живот в Бургас. Преди това съществуват различни опити в това направление, но те са инцидентни и нетрайни. По-късно, през 1921 г., към дружеството се открива и народно музикално училище.

Допреди няколко месеца се приемаше, че въпросните документи са изгубени. В архива има отделни книжа на „Родни звуци“, предимно в личните фондове на музиканти. С новопостъпилите документи всеки би могъл да проследи музикалния живот в Бургас през първата половина на 20 в.

Във връзка с празника Архивът ще отличи с грамоти номинираните в категориите „Читател на годината“ за 2017 г., „Приятел на архивите“ и „Дарител на годината“.