close
България

Домашен арест за стрелеца от Айтос

sydebna-zala

Районен съд – Айтос взе мярка за неотклонение „Домашен арест“ спрямо Васил С., привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 131, ал. 1 т. 9 и 12, вр. чл. 130, ал. 1 от НК и чл. 339, ал. 1, вр. чл. 23, ал. 1 от НК. Васил С. е обвинен в това, че на 04.06.2017 г. държал самоделно огнестрелно оръжие – едноцевна самоделна пневматична пушка, без сериен номер, от дясно под патронника с приспособен метален застопоряващ затвора лост и боеприпаси – 18 бр. патрони за гладкоцевно оръжие и 8 бр. патрони за нарезно оръжие, без да има за това надлежно разрешително.

Районен съд – Айтос прие, че с оглед възрастта и здравословното състояние на обвиняемия, спрямо Васил С. трябва да бъде взета мярка за неотклонение „Домашен арест“. От приложените от защитата документи и от разпита на свидетел става ясно, че обвиняемия е в тежко здравословно състояние и същия не би могъл с оглед на заболяванията, от които страда да понесе най-тежката мярка за неотклонение, а именно „Задържане под стража“ в арест, без това неминуемо да се отрази на общото му здравословно състояние. В мотивите си съдът съобрази, че по делото има данни, че Васил С. не ходи на работа и поради болестта си по цял ден си седи в къщи, поради което и съдът счита, че вземането на мярка за неотклонение „Домашен арест“ би изиграло съответния ефект.

Определението на Районен съд – Айтос подлежи на обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Бургас в тридневен срок. В случай на жалба или протест, делото ще бъде гледано на 12.06.2017 г., от 15:30 часа.