close
LifeStyle

Домашните любимци намаляват риска от хранителна алергия у децата

kuche-kotka-jivotni

Японски учени установиха, че децата, които са имали домашен любимец, когато са били малки, са с 15 процента по-малък риск от хранителна алергия, съобщи британският вестник „Daily Mail“. Според таблоида същото важи, ако през бременността на майката в къщата е имало животно.

Израсналите с куче по-рядко имат алергия към яйца, мляко и ядки, а котките намаляват риска от алергия към яйца, пшеница и соя.

Тъй като вече 10 процента от малчуганите страдат от повишена чувствителност на организма към някои хранителни продукти, а и броят им се увеличава, учените се надяват, че предлагат нов начин за ограничаване на проблема.

Екипът, ръководен от д-р Хисао Окабе от Медицинския университет във Фукушима, е анализирал данните за 65 000 деца, проследени, докато са навършили три години.

Водеща теория за увеличаването на алергиите е хигиенната, според която хората в голяма част от света живеят в твърде чисти условия, пише БТА. Микроорганизмите научават имунната система да разграничава безвредните от вредните дразнители.

Възможно е домашните любимци да предотвратяват хранителните алергии, като засилват микробиома. Известно е, че те увеличават добрите бактерии и децата стават по-малко уязвими.