close
България

Допълнителната квалификация на учителите вече е задължителна

uchitel

Допълнителната квалификация на учителите вече е задължителна, съобщи пред „Фокус“ Емилия Тошева, експерт в Министерството на образованието и науката (МОН). Промяната е следствие от новия образователен закон и цели да подпомогне кариерното израстване на педагозите. Учителите искат да се квалифицират, увери Тошева.

„Освен че се стремят да повишават професионалната си компетентност в областта, в която работят, все повече възникват предизвикателства, които ги поставят в условия на несигурност като проблемите на киберсигурността и агресията, нови предизвикателства, за които те не са подготвени. Мисля, че през годините полагаме усилия подготовката им да е възможна. Професията е учеща, учителите ни искат да учат, важно е да имат предложения, които да отговорят на нуждите им“, обясни Емилия Тошева.

Тя коментира, че качеството на квалификационните програми ще се контролира от образователното министерство, а дали учителите прилагат новите си знания и умения в час, ще следят от ведомството, регионалните управления по образование и училищните ръководства.