close
България

Доставени са 23 фургона за настаняване на пострадалите от взрива в Хитрино

furgoni

Доставени са 23 фургона за настаняване на пострадалите от взрива в Хитрино. В момента фургоните са в съседното село Тимарево.

Подробности даде ръководителят на националния оперативен център Тошко Бързилов:

23 фургона, оборудвани за живеене на гражданите. Вътре има и електрическа инсталация, имат си печка, оборудвани са и с готварски печки. Има всичко, което е необходимо за живеене. Нека да ликвидираме първо изцяло последствията от товарите и тогава мога да говоря къде ще бъдат разположени.

Към момента доставените фургони са достатъчни, каза кметът на Хитрино Нуридин Басри. Сформиран е Обществен съвет от 11 души и всеки от тях е поел ангажимент към конкретно семейство, за да се обсъди къде да бъдат поставени фургоните – дали на обща площадка или в имотите на пострадалите, обясни кметът:

Ако тяхното искане е те да бъдат в имотите си, все пак имат някаква покъщнина оставена, ние ще се съобразим с това, но Хитрино няма канализация и общото поставяне на тези фургони в един зимен сезон, да създадем такава площадка, която да не е кална, да е чиста, с общи тоалетни външни, мисля, че по-няма да се възприеме. Аз не съм очаквал такава солидарност от хората от цяла България. В тази сметка на общината, набирателната, има дори и 5 лева внесени. Това показва, че хората, дори да нямат, са съпричастни.

Определени са сумите за подпомагане на пострадалите семейства в Хитрино – съобщи още кметът след заседание на Обществения съвет. В момента по сметката са постъпили около 140 000 лева.
Съветът взе решение тези, които не са вече между живите, да бъдат подпомогнати техните семейства и близки с по 1 000 лева, а тези, които са в болница, болни, еднакво на първо време подпомогнати с по 500 лева, а след това за всеки конкретен случай Съветът да вземе конкретно решение според нуждата на семейството, според тежестта на болния.
От утре започва доставка на безплатни хранителни пакети. Прави се подготовка, след като хората се върнат по домовете си, да им бъде доставяна и топла храна.

Хората от Хитрино, които са с постоянен или настоящ адрес извън селото, трябва да подават заявленията си за получаване на еднократна социална помощ в дирекциите на агенция „Социално подпомагане“ по постоянния им адрес, съобщиха от агенцията. Изисква се само удостоверение от Община Хитрино, че пребивават там. Документът се връчва лично на хората, след което те веднага могат да получат сумата от дирекцията по постоянния им адрес. От агенцията информираха, че 400 семейства вече са получили по 325 лева. /БНР