close
България

До края на 2019 г. вече ще се издават лични карти с биометрични данни

lichna-karta

Таксата за новите лични карти категорично няма да бъде променена. Това заяви зам.-вътрешният министър Красимир Ципов в студиото на Нова телевизия.

В интервю за „24 часа“ Ципов заяви, че тази седмица МВР ще обяви обществена поръчка за изграждане на централизирана система за издаване на новите лични документи с чип. До края на 2019 г. пък се очаква държавата да издава вече лични карти и паспорти с биометрични данни. И след тези промени обаче заявленията ще се подават както досега – в районното управление, което е най-близо до искащия нов личен документ, но той ще се изработва в София и ще се транспортира обратно до съответното населено място.

Паспорти с биометрични данни и електронен носител в тях има още от 2010 г. С нови промени се реши това да важи и за личните карти, обясни Ципов.

Преди 2 г. се предприеха действия за изграждане на централизирана система. В момента тя е децентрализирана – на 30 места в България се произвеждат българските документи за самоличност. Идеята за новата система е с цел сигурност. Само в някои от държавите членки на ЕС продължава да действа децентрализираната система, допълни зам.-министърът. Той бе категоричен, че на тези места няма как да се правят фалшиви документи, защото там работят служители на МВР и се осъществява контрол. Очаква се да се направят две сгради – една за административно обслужване и друга за изготвяне на документите.

Запазва се обаче децентрализираното подаване на документи. Отивате там, където има звена за подаване на документи. В заявлението се посочва от къде ще вземете документите си. Единствената евентуална промяна, която може да се очаква е експресната услуга да се удължи на 12 до 24 часа, категоричен бе той.

Предвиждаме три нови образци на документи. Окончателно образците ще бъдат одобрени, когато бъде избран изпълнител. Запазват се основните видове документи – картови и паспортови. В момента паспорта е с валидност 5 г., предвиждаме да издаваме и такъв с 10 г. валидност. Ще запазим и 5-годишния, защото на децата до 18 г. им се променят по-бързо биометричните данни. Другият вид ще е карта за пребиваващи служители на НАТО. И други за хора, които им е забранено да напускат страната, а целта е да се намали възможността за отклоняване от правосъдие, каза още той.