close
България

До 20 октомври набират доброволци за европредседателството

bg-evropa

Млади хора, които искат да са доброволци в екипа на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, ще могат да кандидатстват до 20 октомври.

Министър Лиляна Павлова удължи с 10 дни срока за подаване на документи.

Емил Стоименов е на 23 год. от София, петокурсник в Медицинския университет в столицата. Решил е да специализира дерматология. Владее английски и немски език. Наскоро е научил за възможността да се запише като доброволец в екипа на българското европредседателство.

„За идеята разбрах от представителството на ЕК в България, където членувам към един младежки екип „Европа“. Предпочитам да бъда свръзка между делегациите на високо ниво, които пристигат в държавата. Това е доста отговорна задача.“ – споделя Емил.
Той смята това за доста отговорно, тъй като чуждестранните делегации ще разчитат на доброволците почти за всичко. Не се притеснява, че няма да получава възнаграждение и очаква от тази работа много.

„Важното е, че ще се запознаем с много хора, ще придобием голям опит, разбира се, ако бъдем одобрени и ще можем да дадем един истински образ за нас пред Европа.“ – допълва студентът.

Други доброволци стигат по-далеч и дори се надяват по този начин да си намерят работа.

Според преподавателката по европеистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Ингрид Шикова, това е чудесна възможност за много млади хора у нас.

„България ще бъде председател след 14 години – затова сега шансът е уникален и аз силно съветвам младите да се включат в тази инициатива. В повечето държави на ЕС има такива екипи, в Полша те са били над 500 души, в Словения – 245 души.“ – коментира преподавателката.

Според Ингрид Шикова е много важно доброволците да осъзнаят, че ще извършват много важна работа, с която ще допринесат да се повиши авторитетът на България. /news.bg