close
България

ДФК „Звездичка“ и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ обединиха усилия за изграждане на супер модерна спортна база

burgas

ДФК „Звездичка“ и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ откриха многофункционален спортен комплекс в двора на висшето учебно заведение. Базата отговаря на всички съвременни изисквания. Пред погледа на над хиляда зрители се проведе празнична програма, присъща за откриване на Европейско първенство по футбол – народни танци, майсторски изпълнения от мажоретни състави, демонстрация на футболни умения от децата на бургаската школа.

Възможно ли е истинско възраждане на българския спорт в наше време и какви са стъпките? Отговорът на този въпрос дадоха ДФК „Звездичка“ и държавният университет „Проф. Асен Златаров“ в Бургас с откриването на многофункционалния спортен комплекс. Спортната база отговаря на всички съвременни изисквания и вече действа като магнит за подрастващото поколение. Част от сумата е дарена от Лабораторията по математична химия, с ръководител проф. Мекенян, а останалото е осигурено от футболната школа чрез спонсори.

„Звездичка е най-успешният клуб в България. Поне що се отнася до развиване на детско- юношески футбол. Виждате две перфектни и големи футболни игрища с всичко необходимо в тях, терени за баскетбол, волейбол, билярд, фитнес. Горд съм, че този клуб е от моят град. Убеден съм , че председателят няма да спре, докато не изгради и стадион“, каза Димитър Николов – кмет на Община Бургас.

„Петър Алексиев бе много настоятелен да направим нещо запомнящо се на мястото на старите и отдавна неизползвани спортни игрища тук. Включихме се и ние с финансова помощ според възможностите и парите отидоха по предназначение“, каза Магдалена Миткова – ректор на бургаския ВУЗ.

„От 50 години работя в областта на науката, неизменно съм свързан с този и много други университети. Обикалял съм света, но такова съдружие с такъв нагледен резултат не съм виждал. Радвам се, че вкарахме в спорта пари, предназначени за наука, и аз лично настоявах за това“, каза ръководителят на световноизвестната лаборатория за математична химия към държавния университет в Бургас проф. Ованес Мекенян.

„Да, мечтаем и за стадион. Защото ние го заслужаваме, Бургас го заслужава, България го заслужава. През годините направихме доста неща и отзвукът е зареждащ. Продължаваме да творим и вярвам, че нашата фабрика за създаване на качествени спортисти ще работи все по- добре“, каза председателят на „звездичките“ Петър Алексиев. По негово настояване бе направен символичен подарък на хората, които са подали ръка за изграждането на спортната база. Те получиха по една футболна топка за спомен, с автографите на всички деца в школата на „Звездичка“.