close
Свят

Европейците живеят по-дълго, но са застрашени от затлъстяване

debel-nadnormeno-teglo

Европейците живеят все по-дълго, но затлъстяването и наднорменото тегло заплашват да обърнат в обратна посока тази тенденция, се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО), който беше публикуван и представен в Лондон, съобщиха Франс прес и БТА.

В доклада се уточнява, че здравето в Европа е с най-високи показатели в света, но остава променливо в зависимост от отделните райони.

Продължителността на живота в Европа е нараснала до 77,8 години през 2015 г., при 76,7 години през 2010 г. Продължителността на живота на жените – 81,1 години, е по-голяма от тази на мъжете – 74,6 години, като разликата между двата пола е намаляла.

Различията са големи в зависимост от отделните страни – мъжете живеят с близо 16 години по-дълго в Исландия – 81,4 години, отколкото в Казахстан – 65,7 години. Във Франция продължителността на живота на мъжете е 79,9 години, а на жените – 86,3 години, докато в Русия продължителността на живота на мъжете е 65 години.

„Напредъкът е различен както в отделните страни, така и между половете и поколенията,“ отбелязаха от СЗО. „Рисковите фактори, свързани с начина на живот, будят тревога – те могат да забавят напредъка и дори да обърнат в обратна посока тази тенденция“.

Сред рисковите фактори е затлъстяването, което увеличава риска от диабет, рак и сърдечни болести. Регистрирани са все повече случаи на затлъстяване в Европа. През 2016 г. затлъстяването и наднорменото тегло засягали съответно 23,3 процента и 58,7 процента от населението на континента.

Тютюнопушенето и употребата на алкохол също са сред рисковите фактори – данни от 2013 г. сочат, че 29 на сто от индивидите на възраст над 15 години пушат, при 16,9 на сто в двете Америки и 24,8 на сто в Югоизточна Азия. Консумацията на алкохол намалява от 2008 г., но остава висока – 8,6 литра на човек годишно през 2014 г., при 6,4 литра на човек годишно в света.