close
България

Евростат: България с най-евтини стоки и услуги в ЕС

hora

България е сред страните в Европейския съюз с най-ниски цени на стоките (сред които храна, облекло, тютюневи изделия, алкохол и други). Разликата достига повече от 50% при сравнение. Най-скъпи са те в Швеция и Дания. Същото се отнася и за транспорта.

В същото време голяма част от гражданите на страната ни, около 40%, са с много ниски доходи, под линията на или в риск от бедност.

Разходите около жилището представляват тежест за 21% от българите.

Страната ни е и сред тези с най-ниски приходи от данъци – 36 процента (като дял от БВП). На другия полюс са Франция, Финландия и Дания (над 50 процента).

Това показват данни на Евростат за 2017 година. Докладът обхваща информация за състоянието на европейската икономика от 2000 година насам.

Той съдържа информация в няколко раздела, сред които безработица, спестявания, цени на стоки и услуги, банки, правителства и други.

Страната ни се оказва на дъното и в класацията по средна брутна месечна заплата в държавната администрация и отбраната – 500 евро, срещу 4500 в Дания. Данните по този показател са за 2014 година и се изключват здравеопазването и образованието.

Заключенията в доклада по различните графи показват сериозна пропаст между гражданите на Европейския съюз по отношение на техните приходи, разходи, спестявания, работа, администрация и други. /news.bg