close
България

Екоинспектор в Община Ямбол организира сметопочистване на междублоковите пространства

443

Йордан Захариев, екоинспектор в Община Ямбол, инициира кампания по почистване на междублоковите пространства в ямболските квартали „Георги Бенковски“ и Райна Княгиня“. Акцията е съгласувана със секретаря на Община Ямбол Кольо Колев.

Десет доброволци, разпределени в две групи, са се включили в събирането на отпадъците на места, където са се натрупали от дълго време. В момента те почистват района между блок 7 на квартал „Георги Бенковски“ и Основно училище „Йордан Йовков“.

„Отговарям за почистването на кварталите „Георги Бенковски“ и „Райна Княгиня“. В района има много места, където недобросъвестни граждани изхвърлят отпадъци и те се натрупват. За тези райони сметосъбиращата фирма би поискала допълнително заплащане, което създава затруднения на общината. Затова реших да говоря с пасторите от протестантстките църкви и да им обясня за каква екологична бомба в това непривично топло време става дума. От натрупаните боклуци могат да се разпространят заразни болести. Придвижваме се от север на юг по посока на вятъра, за да не разпиляваме отпадъците. Когато съберем достатъчно, се обаждам на фирма „Грийн колект“, която до 15 минути изпраща кола и извозва боклука,“ каза Йордан Захариев.

Екоинспекторът е отправил молба към инж. Митко Филипов, директор на Секретариата на ОС на Български червен кръст – Ямбол, да бъде осигурен безплатен обяд на доброволците и те ще получат храна – кетъринг от организацията.

Почистващите групи се придвижват от север на юг и ще достигнат до улица „Чая“, където в момента блика вода от шахтите и напоява натрупаните отпадъци.