close
България

Еколог: Има предпоставки за екологична катастрофа в Пирин

pojar-kresna

„Има предпоставки за екологична катастрофа“. Това обяви екологът Петко Ковачев пред bTV по повод последиците от огромния пожар в Кресненското дефиле, който засегна над 15 000 декара гори.

По думите му повечето медии и хората обръщат внимание единствено на видимите последици – изгорелите дървета и застрашените животински видове, но проблемът е друг и е много по-голям.

„Става въпрос за онези 10 см почва, която е изгоряла. Тя се възстановява най-трудно“, пояснява той.
„В България вече имаме промяна на климата. Летата са по-сухи, почвите са с по-малка влажност и рисковете от такива пожари стават все по-големи“, допълва още той.

Въпреки това екологът обясни, че повечето редки животински и растителни видове в Кресненското дефиле са далеч от пожарите, тъй като огънят е нанесъл щети по високите части, но не и по склоновете и в дерето на дефилето.

„Рано е да се каже каква част от флората и фауната са изгубени“, изясни екологът. Той обясни и, че най – ценната част в района на пожарите е дефилето надолу към реката.

Относно версията, че причина за пожарите може да е умишлен палеж , Ковачев коментира, че силно се съмнява и отхвърля това.

„Не виждам логика в това някой свързан с магистралата да е запалил пожара“, каза той.
Ковачев поясни, че в село Влахи са два наистина важни обекта – Екологичното училище и Центъра за редки породи.