close
България

Електоратът на ДПС и ПФ държи ключа към изхода на балотажа

prezidentstvo

Евентуален обрат на балотажа е възможен, но е трудно да бъде прогнозиран окончателният изход от президентските избори, тъй като извън вече заявената подкрепа от страна на ДПС към кандидата на левицата ген. Румен Радев, симпатизантите на останалите партии ще гласуват или не според лични убеждения, а не под партиен призив и диктовка. Около тази теза се обединиха анализатори в понеделник.

Социологът от “Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова обръна внимание какво би се случило на едни предсрочни парламентарни избори, като отбеляза, че двамата претенденти на балотажа Румен Радев (БСП) и Цецка Цачева (ГЕРБ), устойчиво падат в последните дни под 50% подкрепа. Това е нова политическа ситуация в България и дава храна за размисъл какво бихме наблюдавали в един бъдещ парламент, каза тя.

Противопоставянето ДПС-ПФ е ключ към изхода от балотажа

“Сигурното, което знаем към момента, е апелът на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ за подкрепа на ген. Румен Радев. При това положение имаме една съществена подкрепа за него. Оттук нататък можем да наблюдаваме интересни движения – знаете, че гласовете на националистите бяха склонни да отидат към ген. Румен Радев. Дали при тази ситуация на заявена подкрепа от ДПС ще има някаква преориентация към другия кандидат, наистина престои да видим. Не е без значение и психологическата еуфория от победата на Радев“, коментира Димитрова пред Нова телевизия в понеделник сутринта.

Тя напомни, че в България я няма политическата лоялност с изключение на електората на ДПС и затова ще е въпрос на личностен избор кого да подкрепят симпатизантите на останалите партии.

Непредвидимо е и решението на симпатизантите на Реформаторския блок, за които е ясно, че не одобряват нито Цачева, нито Радев.

Досега мачът не се е обръщал на втори тур

Социологът от “Галъп“ Андрей Райчев пък смята, че Цецка Цачева трудно би могла да обърне мача, макар че не е невъзможно.

“Нито един път досега мачът не се е обръщал. От времената, когато се сражаваха Велко Вълканов с Желю Желев, ако помните първите президентски избори, нито един път не се е случвало на втория тур да спечели кандидат, изгубил на първия“, каза той.

Според Райчев много по-вероятно е патриотите да подкрепят Радев, отколкото Цачева. Според него Радев, макар и издигнат от БСП, е независим български генерал, докато Цачева е чиновник, назначен от Бойко Борисов.

“Кого ще изберат патриотите – послушника на Меркел или български генерал. Мен ако питате, това предвещава изборът”, коментира Райчев.

Но обрат все пак е възможен

Според политолога Антоний Гълъбов обрат на балотажа обаче е възможен и дори много вероятен.

“Това, което се случи във вчерашния изборен ден – на първия тур на президентския вот, няма да има определящо значение за това, което ни предстои следващата неделя на балотажа“, коментира Гълъбов в понеделник пред БНР. Той също смята, че гласуване под диктовка е възможно само при избирателите на ДПС. “При директен призив само ще се види, че политическите лидери нямат влияние над симпатизантите си“, коментира той и допълни, че затова партиите се въздържат от подобни апели.

“Във вчерашния ден се получи една своеобразна „роза на ветровете“ от различен тип тенденции, от различни сценарии, които се сблъскаха във вчерашния ден.Така че до голяма степен това, което видяхме вчера, няма да се повтори в неделя“, каза Гълъбов.

Това, което казаха вчера българските граждани, е, че са обезпокоени, дори че изпитват усещане за несигурност – това беше в основата на високото участие в референдума, в основата на гласуването за кандидати, които не са част от управляващото мнозинство, посочи още анализаторът. На първия тур избирателите казаха на политиците, че не се интересуват от партийните им споразумения за следващите парламентарни избори, а искат да видят ясна политика“, каза още Гълъбов.

По думите на Гълъбов обаче дори при победа на Цецка Цачева на втория тур, това няма да означава трайно успокояване на българския политически живот.

Гласове на ДПС могат да се отклонят и към ГЕРБ

Въпреки заявената подкрепа от ДПС към ген Радев обаче е възможно на балотажа електоратът им да отклони гласове и към ГЕРБ, смятат наблюдатели. Журналистът Илхан Андай – собственик на 24rodopi.com. коментира, че при договорка за подкрепа на кандидата на управляващите, между двата тура на президентския вот Доган ще трябва да покаже механизъм от периода на нелегалната дейност на ДПС – в петък или в деня за размисъл без много шум да се мине през всеки дом и да бъдат убедени симпатизантите да пуснат бюлетина за ГЕРБ.

Журналистът посочи, че ако това се направи по-рано, ще бъдат разгневени патриотите и опитите да се повиши резултатът на Цецка Цачева ще пропадне. /mediapool.bg