close
България

Елха на доброто и тази година ще грее в Областна администрация Бургас

99151

 

И тази Коледа елхата в Областна администрация Бургас ще бъде не просто украса, а символ на добротата, грижата и съпричастността. Всички желаещи да зарадват деца в риск, с които през годината е работил Областният координационен механизъм по деинституционализация на деца /OКМД/, могат да го направят от 01 до 20 декември, оставайки дарения под коледното дръвче във фоайето на Областна администрация Бургас. Ще бъдат събирани нови дрехи, обувки, храни, играчки и лакомства, които в навечерието на празниците да зарадват нуждаещите се.

През 2017 г. институциите – членове на ОКМД са работили на терен по 24 случаи за превенция на изоставянето, 2 случая на деца, които са реинтегрирани в биологичните си семейства и по 1 – на дете, настанено в приемно семейство. Възрастта им е от 0 до 16 години.

В благородната инициатива през 2016 г. се включиха редица организации, фирми, граждани и служители на администрацията, сред които женско сдружение „Самосъзнание“, Зонта клуб Бургас“, детска градина „Слънце“. С тяхна помощ за по-малко от двадесет дни бяха събрани над 50 празнични пакета, които подпомогнаха 10 семейства.

„Дейността на Областния координационен механизъм се изразява в оказване на институционална подкрепа за проблемни, социално слаби семейства от област Бургас – предоставяне на техника, мебели, хранителни продукти, дрехи, осигуряване на медицинска помощ, а често и в осигуряване на работа и подпомагане в търсене на жилище. Целта ни е децата да останат в семействата си и да предотвратим изоставянето им. Вярвам, че и тази година в кампанията „Елха на доброто“ ще се включат много хора с добри сърца, които ще направят по-светли и радостни предстоящите празници за децата в риск.“, коментира заместник областният управител и ръководител на ОДКМ – проф. Севдалина Турманова.

Всеки, който желае може да се включи в благотворителната инициатива, дарявайки според възможностите си. За по-лесно разпределение на подаръците, молбата на организаторите е пакетите да съдържат бележки с опис на съдържанието им, както и за каква възраст деца са предназначени. Дарения ще се събират всеки работен ден от 01.12.2017 до 20.12.2016 година в часовия интервал от 09:00 до 17:00 часа при портиера в Областна администрация Бургас.