close
Свят

Еманюел Макрон и Марин Льо Пен ще се борят за поста президент на Франция

5544

Центристът Еманюел Макрон и лидерът на Националния фронт Марин льо Пен отиват на балотаж на президентските избори във Франция. Макрон спечели първия тур с 23,75 на сто от гласовете срещу 21,53 % за Льо Пен. Трети е консерваторът Франсоа Фийон с 19,91 процента, следван от крайно левия кандидат Жан-Люк Меланшон с 19,64 на сто.

Центристът Еманюел Макрон и крайната националистка Марин Льо Пен ще се борят за президентския пост на Франция на балотажа на 7 май. Лидерът на новото движение „Напред“ е повел с близо 24 процента от гласовете. След обещаната подкрепа на мнозинството от френската политическа класа той има ясни шансове да спечели втория тур. Предварителните проучвания му вещаят 62% гласове.

Марин Льо Пен от своя страна е получила гласовете на близо седем милиона избиратели, надхвърляйки досегашните рекорди за френската крайна десница.

Резултатът е печален за традиционните партии, безпрецедентно останали без кандидат на втори тур. Според проучване 64 % от избирателите на Макрон го виждат като носител на промяната. /БНР