close
Свят

ЕП отхвърли пълната забрана за бисфенол А

bisfenol-A

Европейският парламент се отказа от искането за пълна забрана на промишления химикал бисфенол А (ВРА). На 11-и януари членовете на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните отхвърлиха предложената по-рано пълна забрана на химикала. Европейската комисия одобри обаче намаляването на  границите на специфичната миграция относно материалите, предназначени за контакт с храните от 0,06 mg / kg до 0,05 mg / kg. Също така наложи забрана за употреба на бисфенол А при изработката на пластмасови бутилки и всякакви опаковки, в които ще се съхранява храна за бебета и деца до 3–годишна възраст.

През юни миналата година Европейската агенция по химикалите гласува единодушно, за да определи BPA като вещество, пораждащо сериозно безпокойство и проблеми в човешкия организъм, пише euractiv. ВРА е един от многото химикали, които могат да взаимодействат с хормоните в тялото. Въздействието върху ендокринната (хормоналната) система са предмет на много научни изследвания, свързани с въздействието на ниски дози BPA при гризачите.

„Намаляването на границите не е достатъчно. Дори и най-малките количества от веществото могат да повлияят на чувствителната ни хормонална система и да доведат до постоянни промени „, казва германски зелен евродепутат.Други приеха и дори защитиха решението на ЕК. „С предложението на комисията не се решава изцяло проблемът, но сега можем да защитим поне децата си“, коментираха депутатите. /agrozona.bg