close
България

Ето кои са министрите от кабинета „Герджиков“

ministerski-savet

Официалната смяна на властта ще е в петък. Тогава президентът ще разпусне и парламента. Ето състава на служебния кабинет според в. „24 часа“:

Министър-председател – проф. Огнян Герджиков 

Проф. Огнян Герджиков е роден на 19 март 1946 г. в София. Завършва Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е във Виенския университет и в Хамбургския институт „Макс Планк“. Професор по гражданско и търговско право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Бил е и заместник-ректор на Алма Матер (1993-1994 г.).

Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право. Изнася лекции и доклади в Ягелонския университет в Краков, Европа Институт в Саарбрюкен, Женевския университет, Института „Макс Планк“ и Търговската палата в Хамбург. На 5 юли 2001 г. се кълне и като депутат от НДСВ, и като председател на 39-ото Народно събрание – пост, който заема до 4 февруари 2005 г., когато 119 депутати гласуват „за“ свалянето му.

Като причина за предсрочното освобождаване на председателския пост е вписано „системно превишаване на правата и неизпълнение на задълженията му в рамките на неговата компетентност“. Проф. Герджиков е избран за народен представител и в следващото, 40-о Народно събрание, където оглавява парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията.

През 2014 г. проф. Герджиков участва в инициативата на „24 часа“ „Клуб Новатор“, в който поканихме за проблемите на България да говорят хора, които доказано мислят мащабно и могат да видят проблемите и решенията в цялостната картина, визионери, хора с опит. Проф. Герджиков е бил гост на официалните церемонии по много от инициативите на „24 часа“ като „Най-добрите университети“ и други. Преди 2 г. издаде автобиографията си „Аз не бях политик“, в която разкри и непознати до момента свои лица извън политиката и правото – на поет, музикант, певец и спортист.

Вицепремиер и министър на отбраната – ген. Стефан Янев

Стефан Янев е бригаден генерал от резерва. Бил е три години военен аташе във Вашингтон и е работил със структурите на НАТО в Брюксел. В Министерството на отбраната е бил шеф на дирекциите „Отбранителна политика“ и „Политика за сигурност и отбрана“

Вицепремиер и министър на здравеопазването – Илко Семерджиев 

Роден е на 25 август 1959 г. в Гоце Делчев. Завършва стоматология в Медицинската академия в София. Специализира в Германия, Обединеното кралство, Испания, Франция и САЩ. Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт и докторска по стопанско управление от университета „Проф. Асен Златаров“ в Бургас.

През 1991-1992 г. е директор на VI градска обединена болница в София. Назначен е за заместник-министър на здравеопазването в кабинета на Любен Беров, но подава оставка поради несъгласие със здравната политика. По-късно заема същата длъжност в правителствата на Стефан Софиянски и на Иван Костов от февруари 1997 до 8 март 1999 г.

На 8 март 1999 г. е назначен за директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). На 21 декември 1999 г. с промените в правителството на Иван Костов е избран за зам.-министър на здравеопазването, какъвто остава до края на мандата.

Министър на външните работи – Ради Найденов 

Роден е в София на 24 август 1962 г. Завършил е Немската гимназия. Следвал е специалност „Международни отношения“ в УНСС от 1983 до 1989 г., от която излиза с магистърска степен. От 2001 до 2002 г. е заместник-министър на отбраната. До 2005 г. е началник на кабинета на министър-председателя на България, когато премиер е Симеон Сакскобургготски.

От 2005 до 2011 г. е извънреден и пълномощен посланик на България в Австрия. През май 2011 г. е назначен за постоянен секретар на Министерството на външните работи, което е най-високата длъжност в дипломатическата служба. От февруари 2012 г. е извънреден и пълномощен посланик в Германия.

Министър на икономиката – доц. Теодор Седларски

Декан на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е щатен преподавател в катедра „Икономика“ на Стопанския факултет от 2005 г. От 2009 г. е старши, а от 2010 г. – главен асистент. Защитава докторска дисертация през 2009 г. в областта на институциите, трансакционните разходи и икономическото развитие.

Получава образованието си във Виенския икономически университет и в Стопанския факултет. (бакалавърска степен по стопанско управление през 2002 г. и магистърска степен по бизнес администрация през 2004 г.). Чете лекции по институционална икономика, икономически теории, международна икономика, икономика на публичния сектор, пари, банки и финансови пазари.

Научните му интереси са в областта на новия и стария институционализъм, новата стопанска история, икономическия анализ на правото, история на икономическите учения, поведенческа и експериментална икономика.

Министър на правосъдието – проф. Мария Славова 

Тя преподава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Главен редактор е на новото правно списание „Правен преглед“, което се появи на пазара миналата седмица. В него тя пише статията „За кожата на една прокуратура“. Тогава пред „24 часа“ професорката сподели: „Територията на списанието ще е по-широка, ще излезе извън правните проблеми, ще разглежда и проблемите на общността.“

Професорката е родена в Пловдив. Има повече от 20 г. стаж в Юридическия факултет на Софийския университет. През 1998 г. става експерт по евроинтеграцията към Министерството на правосъдието. Работила е и в парламента. Била е координатор, а по-късно и главен експерт към комисията по въпросите на гражданското общество в Народното събрание.

През лятото на 2001 г. Славова бе кандидат за омбудсман на София. Макар и сочена за фаворит, на балотажа тя бе изпреварена от Антоанета Цонева, чийто опит тогава бе като секретар на община Копривщица. Днес Цонева е шефка на „Протестна мрежа“.

Министър на финансите – Кирил Ананиев 

Роден на 2 юли 1955 г. в София. Започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва специалност „Финанси и кредит“ в УНСС. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи“.

Ананиев е зам.-министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. От 2009 до 2011 г. е секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България, а в периода 2013-2014 г. е съветник към политическия кабинет на министър-председателя.

Министър на труда и социалната политика – Гълъб Донев 

Той дойде заедно с Ананиев на сбирката при президента Румен Радев. Донев бе зам.-министър във второто правителство на Бойко Борисов, докато Ивайло Калфин бе министър. Донев има дълга практика в сферата на труда и социалната политика – работил е в Националния институт за помирение и арбитраж, във фонд „Условия на труд“, бил е член и председател на Надзорния съвет на НОИ, главен секретар и директор на дирекция в Министерството на труда и социалната политика. В периода 2009-2014 г. е зам.-шеф на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“.

Министър на вътрешните работи – Пламен Узунов

Роден е в Пловдив. От 1993 г. работи в системата на МВР. Две години по-късно е експерт-криминалист и разследва убийства. В периода 2004-2006 е началник сектор „Криминална полиция“ във II РПУ. След това оглавява същият сектор в ОДМВР-Пловдив до 2010 г. Последователно е началник е на V и II РПУ-Пловдив. През 2013 г. е директор на областната дирекция на МВР-Пловдив. Узунов си тръгна от МВР през август 2015 г.

Министър на транспорта – Христо Алексиев 

Христо Алексиев бил заместник генерален директор в Национална компания „Железопътна инфраструктура“, с ресор „Стратегия и администрация“. Притежава магистърска степен по специалността „Международни икономически отношения“ от УНСС, както и международни сертификати за управление на проекти. Работил е като ръководител проекти в сферата на местното самоуправление и като експертен съветник на кабинета на министъра на транспорта в МТ. В НКЖИ е бил още съветник към УС и заместник генерален директор. Христо Алексиев е роден на 19.09.1980 г., женен, с две деца.

Министър на енергетиката – Николай Павлов 

Роден е на 9 февруари 1975 г. Досега е изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД. Преди това е бил финансов директор и член на съвета на директорите на НЕК.

Министър на образованието – проф. Николай Денков 

Проф. Николай Денков подаде оставка като зам.-министър на образованието заради „съществените различия с приоритетите и стила на работа на министъра и част от екипа й“. Той заемеше поста от 2014 г. и отговаряше за висшето образование и европейските структурни фондове в мандатите на трима министри – доц. Румяна Коларова, проф. Тодор Танев и Меглена Кунева.

Проф. Денков е професор по физикохимия в Софийския университет. Доктор на науките. Специализирал е в Япония и Швеция, работил е като водещ учен в изследователски институти на фирмите Unilever (САЩ) и Rhone-Poluenc (Франция). Автор е на над 130 научни публикации с голям международен отзвук в научната литература.

Ръководил е над 30 международни научни и научно-приложни проекти. Носител е на голямата награда „Питагор“ на Министерството на образованието и науката (МОН) за високи научни постижения (2010 г.). От 2012 г. е член на работните групи за подготовка на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

Министър на земеделието – доц Христо Бозуков

Той е носител на грамота за цялостен принос за развитие на българското земеделие и отличен с диплом и три сертификата за иновации в областта на тютюна. Доц. Христо Бозуков започва научната си кариера в Института по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ) през 1984 год. Извървял е пътя от стажант – агроном до директор на научното звено, пост който заема от 2007 г. до назначаването му на председателския пост на Академията. Завършва висшето си образование в ВСИ Пловдив през 1985 година със специалност „Инженер-агроном по защита на растенията и почвата” и специализация „Растителнозащитни технологии при полските култури”. Защитава докторска дисертация през 1999 година, а от януари 2002 година е ръководител на секция „Агротехника и растителна защита“.

От март същата година е избран за член на Научния съвет на ИТТИ. Хабилитиран е като старши научен сътрудник през 2003 год. Доц. Бозуков има над 110 научни публикации, научно-приложни статии и доклади, 6 ръководства, наръчници и методики. Негови научни разработки са цитирани 62 пъти, като 32 от чужди автори. Член е на Консултативния съвет по тютюна към министъра на земеделието и храните. Участва и в работната група от експерти за изработване „Стратегия за тютюнопроизводството в България”.

Министър по председателството с ЕС – Любомир Иванов 

Любомир Иванов е дългогодишен дипломат от кариерата, главен преговарящ в процеса на присъединяването към НАТО и зам.-министър на външните работи от 2002 до 2004 г.

От 2004 до 2009 г. е посланик и първи постоянен представител на България в НАТО след приемането на страната ни в алианса. Работил е в посолствата ни в Белгия и Китай, бил е генерален директор по глобалните въпроси в МВнР, както и специален представител на България в Страсбург по време на първото председателство на страната на Съвета на Европа през 1994 г.

От 2012 г. досега Иванов е посланик и постоянен представител към Световната организация по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и останалите базирани в Рим международни организации на ООН , като е бил председател на Комитета по конституционни правни въпроси на ФАО – единственият българин, избиран на този пост.

Завършил е международни отношения, има специализации в Института по международни отношения в Клингендал, Холандия, Колежа по отбраната на НАТО в Рим, Центъра Маршал на НАТО, Центъра по политика за сигурност в Женева.

Министър на еврофондовете – Малина Крумова

Директор на Дирекция „Централно координационно звено“ към МС и член на Работната група на високо ниво за опростяване към ЕК. Зам.-министър на екоминистерството в първото служебно правителство на Плевнелиеви, бивш ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“. Малина Крумова е назначена за съветник на вицепремиера по управление на европейските фондове Илияна Цанова на 18 август, 2014 г.

Министър на културата – Рашко Младенов 

През 1972 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1972) и започва кариерата си по разпределение в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе (1972-1975). По-късно постъпва в трупата на Театър „София“ (1975), играл е и в Младежкия. Между 1997 и средата на 2006 г. е директор на Сатиричния театър, когато бива сменен след редовен конкурс, обявен Министерството на културата.[1] Освен в театъра, Младенов има роли в киното: сериалите „Хора и богове“ (1979), „Фалшификаторът от Черния кос“ (1983), „Цветовете на изгрева“ (1987) и филми като „Игра на любов “ (1980) и „Маргарит и Маргарита“ (1989), Член на САБ (1972). Написал е музиката към пиесата „С бюовта шега не бива“ на Алфред дьо Мюсе (Русе, 1975).

Министър на спорта – проф. Даниела Дашева 

Проф. Даниела Дашева е един от най-големите експерти по теория и методика на спортната подготовка с редица научни публикации в тази област. Завършила е Учителски факултет на ВИФ „Г. Димитров (НСА), с втора специалност треньор по баскетбол. През 1991 г. защитава докторска дисертация, през 2004 г. защитава дисертация за научната степен „доктор на педагогическите науки“.

От 1991 до 1994 г. е преподавател във Висшето училище по Физическо възпитание и спорт в гр. Мостаганем, Алжир, след което придобива магистърска степен по спортна психология към Католическия университет в Льовен – Белгия. От 1999 г. е доцент по теория и методика на спортната тренировка, от 2006 г. е професор.

Министър на околна среда – Ирина Костова 

Декан на Хидротехнически факултет в УАСГ. Завършва Висш Институт по архитектура и строителство – Строителен инженер по ВиК, профил „пречистване на водите“; Висш Институт по архитектура и строителство – докторантура;  Център за изследване на водите VITUKI – Будапеща, Унгария, Специализация по хидроложки методи за управление на околната среда. Член на Управителния съвет на Българската асоциация по водите (БАВ); Член на Висшия консултативен съвет по водите към Министерството на околата среда и водите (МОСВ); Член на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) – пълна проектантска правоспособност; Член на организационния комитет на ASEMWater.

Член на експертни работни групи за оценяване на проектни предложения на бенефициенти по Оперативна програма „Околна среда“ по приоритетна ос 1 (сектор „води“), ISPA и кохезионен фонд, МОСВ. Консултантска дейност към JASPERS за оказване на техническа помощ на Общините и МОСВ в подготовка на проекти във водния сектор, финансирани по кохезионния фонд на ЕК. Обучение на експерти от Общините и Звената за изпълнение на проекти във водния сектор. Преглед и анализ на регионални генерални планове по проект „Разработване на регионални генерални планове за водоснабдяване и канализация – източен регион, България“. Външен експерт към работна група по проект „Подкрепа на реформата в отрасъл водоснабдяване и канализация“, МРРБ. Строителен мениджър на реконструкцията на пречиствателна станция за отпадъчни води на гр. Враца.

Министър на туризма – Стела Балтова 

Балтова е родена през 1961 г. Завършила е Университета за химични и металургични технологии в София и Университета на Северен Елзас. Има специализация по маркетинг и предприемачество.

От 2005 г. до сега Стела Балтова е експерт в дирекция „Външноикономическа политика” в Министерството на икономиката и енергетиката. В периода 2002-2005 г. е ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в посолството ни в Дания.

През 2007 година Министър-председателят Сергей Станишев назначава Стела Балтова за заместник-председател на Държавната агенция по туризъм.