close
LifeStyle

Ето кой е най-дразнещият звук у хората

spane-hyrkane

Съпружеският кошмар – хъркането, е начело в класацията на най-дразнещите звуци, изготвена по случай днешното честване във Великобритания на първия Национален ден на тишината и спокойствието, пише в. „Дейли мирър“, цитиран от БТА.Шестдесет на сто от участниците в допитването не крият, че най-смущаващият шум за тях е хъркането на половинката им.
Звукът при мляскането на дъвка, кучешкият лай, барабаненето с пръсти по дъска или бюро и шумното сърбане на течност от чаша, са следващите най-дразнещи.
В Топ 10 на досадните звуци попадат също автомобилните аларми, шумните мотоциклети, разговорите на висок тон по мобилен телефон, ранното запалване на автомобилен двигател и бебешкият плач.
Сред най-досадните звуци, намерили място в Топ 50, са песните „Baby“ на Джъстин Бийбър и „Gangnam Style“ на корейския рапър Сай, както и парчето „Crazy Frog“.
Анкетата разкрива още, че 84 процента от хората се радват на едва 10 минути тишина и спокойствие дневно.
Шумната среда до такава степен затормозява индивидите, че много от тях биха плащали, за да чуват единствено „звука на тишината“.
„Дразнещият шум е един от големите кошмари на съвременния живот. За беда повечето досадни звуци ни съпътстват у дома, независимо дали идват от хъркащия до нас партньор или от центрофугиращата пералня, когато искаме да гледаме любимото си предаване по телевизията. Лошото е, че няма как да се спасим от тях. Единственото, което можем да направим, е да потърсим начини поне за кратко да се отърсим от заобикалящите ни шумове“, казва говорител на компанията по чиято инициатива е учреден  „Национален ден на тишината и спокойствието“.